С 4 нови камбани храм „Св. Трисветители” в Горна Оряховица посреща Рождество Христово

Мисия

23-12-2018, 16:13

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Камбаните тежат общо 400 кг и са отлети в Украйна

Точно в 12.00 ч. днес, горнооряховският кв. „Пролет” за първи пък бе огласен от камбанен звън. Почти 15 години след началото на изграждането на църква „Св. Трисветители”, храмът вече има 4 нови камбани. Днес те бяха осветени, а предстоятелят на храма отец Зоран Мамучевски отслужи благодарствен молебен.

Камбаните тежат общо 400 кг. Отлети са в Украйна, доставени са в София, а от там са транспортирани до Горна Оряховица. Камбаните ще бъдат свързани с електронна система и когато бият, ще звучи църковна мелодия.

Камбаните са монтирани на временна конструкция в двора на църквата. През 2019 г. те ще заемат постоянните си места в двете камбанарии, които ще се изградят от северната и от южната страна на храма. Църквата ще се разшири и обнови. Металната конструкция, на която са монтирани сега камбаните ще остане, но на нея ще се постави нова още по-голяма камбана. Пространството около конструкцията ще се облагороди, ще се изгради фиала, ще се озелени, разказа отец Зоран.

Камбаните са осигурени със средства от дарители – кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, „Захарни заводи” и фирма „Идеал”, за конструкцията ни помогнаха „САГА 2000” и „Металстрой”. И други горнооряховски строителни фирми вече заявиха готовност да се включат в изграждането на камбанариите. В момента чакаме проекта и разрешителните, каза още отец Зоран.
На празничната служба днес присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, както и ръководителите и представители на фирмите дарители. В двора на църквата се събраха и много миряни от кв. „Пролет”. Заслугата за всичко това е на отец Зоран. Когато човек има мисия и когато тя е добра, той успява. Мисията на отец Зоран прегърнахме и всички ние – дарителите. Тя няма да спре до тук. Сегаq както има нови камбани, скоро тук ще има и обновен храм, обърна се към присъстващите на службата кметът инж. Добромир Добрев.

Светли и благословени празници, изпълнени с радост и семеен уют и не забравяйте Рождението Му. Нека Христос се роди отново в нашите сърца, пожела на всички отец Зоран.

След службата, присъстващите имаха възможността да се почерпят с греяно вино.

На 24 декември в 16.00 ч. в храм „Св. Трисветители” в кв. „Пролет” ще има служба с освещаване на хлябовете. Светата литургия за Рождество започва в 9.00 ч. на 25 декември. Служба ще има и на 30 декември. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)