Стих на великотърновски поет попадна в престижен вестник в Лондон

Мисия

24-12-2018, 13:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Александър Христов е възпитаник на ВТУ и отличник на випуска си

Стихотворението на поета и докторант по българска литература от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Александър Христов „Повторение“ вече е прекосило границите на страната ни и е достъпно и на английска територия. Поместено е на стр. 21 от бр. 49 на излизащия в Лондон вестник за българската общност там –  „Будилник“, поддържан от българи за българи. Известен още като медийния лидер на българите във Великобритания.

„Въобще нямах представа, че човекът с когото си общувах преди време Георги Николов, на когото изпращах мои произведения, е решил да прати едно от тях.  Радвам се, че е намерило място сред страниците на това списание – вестник. Това стихотворение „Повторение” има дълга история. Написано е преди две години. Публикувано е в различни списания, в дебютната ми стихосбирка „Крайпътна обител” и др. Радва се на непрекъснато внимание. Постоянно ме питат дали могат да го публикуват някъде. Често за него получавам всякакви въпроси и коментари. Това, което си спомням преди да се появи на бял свят е, че работих като сервитьор и барман в Елена. Забелязах, че нищо друго в града не е будно след 20.00 часа вечерта. Няма хора по улиците. Само фарове и светлини на заведенията. В Търново като се връщах беше почти същото. Една мисъл ми се натрапваше тогава за това. Покрай четенето и неясните ми мисли се появи стихотворението, което стъпва и върху литература – поетите Артюр Рембо и Георги Рупчев, и върху лични наблюдения”, обясни за Общинско радио Велико Търново младият поет.

Припомняме, че Александър Христов е отличник на випуска си, а по време на обучението си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ участва многократно с доклади в национални научни конференции и сборници. Член е на литературно-дискусионния клуб „Емилиян Станев“ към катедра „Българска литература“.

Има над 50 публикации – стихове, разкази и литературна критика в много периодични издания и сборници. Отличаван е с национални студентски награди за поезия, белетристика и критика. През 2017 г. дебютира в българската литература със стихосбирката „Крайпътна обител”, която вече е отбелязана от критиката като успех. През декември 2017 година бе избран и за ректор за един ден в университета, по повод празника на студентите 8 декември.

Пред февруари 2019 година заминава на обучение във Варшава, Полша по програма Еразъм +.

Ето и линк към изданието:
https://www.budilnik.com/vestnik/broj-49-godina-2018/



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов