Отварят административен офис в Търново в помощ на животновъди

Мисия

25-12-2018, 14:27

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още в 12 области ще съветват фермерите

В началото на 2019 година във Велико Търново ще заработи офис в помощ на овцевъди и козевъди, членове на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Счетоводители и експерти ще оказват съдействие на животновъдите в административните дела като попълване на техните заявления за субсидиране, дневници, хуманно отношение и осигуровки. И това ще бъде напълно безплатно, съобщи за Общинското радио Симеон Караколев, зам.-председател на организацията.

„Това е вследствие на крещящата нужда от административна помощ за животновъдите. Решихме да им съдействаме и да ги подпомогнем. Все повече се чува в публичното пространство, че ще се дигитализира селското стопанство. А голяма част от фермерите не са започнати с технологиите. В други страни действителността е друга, но нека съпоставим ситуацията с родната действителност. Въвеждайки изискванията им се вменяват нови задължения – няма да могат да се адаптират бързо. Всички знаят, че има Програма за развитие на селските райони, различни мерки, но как става кандидатстването за тях, знаят малцина. На форума, който проведохме преди дни в Свети влас, от присъстващите над 300 животновъди, само петима казаха, че са кандидатствали за акциз за горивата. За финансиране по европейски проект – 8-9 души отговориха, че са участвали. Това е реалността! Трябва да я променим! Да слезем, да стигнем до тези хора по селата и най-дребният животновъд да кандидатства”, обясни Караколев.

Освен във Велико Търново, административни офиси в помощ на овцевъди и козевъди ще заработят в още 12 области.

Добра новина съобщиха и от Министерството на земеделието и храните. По три мерки ще има подпомагане за бранша – кланици, закупуване на доилни системи и изграждане на малки мандри. Все неща, за които от НОКА са настоявали по време на срещи с отговорни ръководни кадри и протести през януари 2017 година и лятото на 2018 година. „Мисля, че около 6 млн. лева ще отделят по тези три мерки”, съобщи още Караколев, съпредседател на НОКА.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)