Д-р Сибила Маринова: Трябва да се декларира съгласие, не само отказ от донорство

Животът

28-12-2018, 12:05

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

1151 души у нас чакат ред за трансплантация в момента

Освен отказ от донорство, хората трябва да декларират и своето съгласие, посочи д-р Сибила Маринова, координатор по донорство за Велико Търново в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите й това може да се случи с промяна в закона, защото в момента, ако няма изричен отказ, може да бъде използван за донор, но винаги се изисква съгласието на близките.

„Казвам им, че в момента, в който тяхната надежда е изгубена, тя може да бъде дарена на някой друг”, обяснява за работата си д-р Сибила Маринова. 1151 души у нас чакат ред за трансплантация в момента. През 2018 г. в страната ни са били извършени 43 органни трансплантации, година по-рано те са били едва 19. В същото време изискването на Евротрансплант е те да бъдат 70. Ситуацията се подобрява, смята д-р Маринова, защото хората станаха по-информирани и разбраха какво е мозъчната смърт. Но сред проблемите е фактът, че работещите координатори в страната са малко, както и че го няма доверието към българския лекар.

Деликатен е въпросът дали може българи да получат донори в чужбина, каза д-р Маринова.  Тя обясни, че за да получаваме органи за трансплантация от чужбина, трябва отново да се върнем и да сме в отношения с Евротрансплант.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)