Ученици от Езиковата гимназия бяха на посещение в Германия по проект

Животът

30-12-2018, 11:00

Снимка:

Езикова гимназия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин беше гимназията IGS в гр. Делменхорст

Втора група ученици от френските паралелки на Профилирана езикова гимназия  „Проф. д-р Асен Златаров“ се включиха в мобилност по проекта, посветен на ролята на музиката за френско-германското помирение и разбирателството на Балканите. Този път домакин беше гимназията IGS в гр. Делменхорст (Долна Саксония, Германия).  Анастасия Кечева, Йоана Ангелова, Маргарита Чакърова, Мария Кечева, Мирослава Демирева, Силвия Минкова и Траяна Долчинкова гостуваха на своите немски съученици, които също изучават френски език. Ръководител на групата беше Тошко Христов, заместник-директор по учебната дейност. В мобилността участваха и ученици от партньорското училище в гр. Визил (Франция), които бяха домакини на първата мобилност през  септември.

Още през първия работен ден започнаха интензивни дейности за реализиране целите на проекта. В групи от по трима, в които се включваше по един представител от всяка нация, учениците подготвяха материали по различни подтеми. Те участваха в различни забавни игри, но в и сериозни дискусии. Представяха музикални произведения и анализираха ролята им за процеса на френско-германското помирение.

Наситено с много емоции беше посещението в Музикалното училище в града. Там българската група показа български хора, в които на драго сърце се включиха домакините и френските им гости. Мария и Анастасия Кечеви очароваха публиката с изпълненията си на пиано.

В местната преса излезе статия за мобилността по проекта със снимка на екипа, в който работеше Траяна Долчинкова. Трите момичета от този екип съчиниха текст за песен на френски, немски и български език, посветена на националните стереотипи и предразсъдъци (https://www.noz.de/lokales-dk/delmenhorst/artikel/1602726/aller-guten-dinge-sind-fuer-austauschschueler-drei). Останалите участници подготвиха интервюта, съобщения, афиши и др.

Особен интерес сред учениците предизвика посещението на изложбата в градската галерия  HausCoburg  на абстрактни IT инсталации, акцентиращи на различни фази на движението като процес. Една от причините за това беше и срещата-разговор с автора  Жан-Франсоа Гитон – французин, който повече от 20 години живее в Германия. От българската група най-много въпроси към автора отправи Йоана Ангелова, която се интересува от история на изкуството.

Домакините организираха и разходка до съседния град Бремен, сега самостоятелен лендер във Федералната република, а някога един от богатите ханзейски градове. Няма как посетителите му да не останат запленени от средновековните сгради в центъра му и особено от катедралата „Св. Петър“. Незабравими за учениците от Езикова гимназия ще останат и посещенията на коледните базари в Делменхорст и Бремен, разказват участниците в срещата на интернет страницата на училището.

През месец март 2019 г. ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” ще е домакин на заключителната мобилност по проекта, който е подкрепен от Френско-германския офис за младежта, както и от Алианс франсез Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)