Кои бяха значимите събития във Велико Търново през 2018 година

Мисия

31-12-2018, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Два важни обекта бяха завършени – нов мост при Шемшево и ремонтирана отсечка Велико Търново - Арбанаси

Отива си поредната година и, като всяка, ще остави отпечатък в живота ни. Какво донесе тя за жителите на Велико Търново и региона – ще се опитаме да обобщим, без претенциите за изчерпателност и градация.

 

От изключително важно значение за стотици жители на общината бе изграждането и пускането в експлоатация на нов мост над р. Янтра при Шемшево. След частично рухване на стария 130-годишен мост в края на февруари 2017 г., беше затруднена транспортната връзка между Велико Търново и селата Шемшево, Леденик, Буковец, Пушево и Керека, както и до Западната промишлена зона. Мостът беше изграден със средства в размер на 1,1 млн. лв. от държавата и пуснат в експлоатация през септември. Новият мост е с около 2 метра по-висок, широк 10 и дълъг близо 40 метра. Има две ленти за движение, осветление и е със завишена товароносимост.

 

През август стана готова и отсечката между Велико Търново и Горна Оряховица през Арбанаси. Пътят беше рехабилитиран основно, като средствата бяха осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. 5-километровата отсечка се ползва средно от 7000 автомобила на ден.

 

Предколедно дойде и друга добра новина - недовършени улици в кварталите на Велико Търново „Картала” и „Зона В” ще бъдат доизградени след десетилетия чакане. Министерският съвет одобри искането на Община Велико Търново за финансиране на няколко проекта за старата столица и осигури над 2,1 милиона лева допълнителни средства към бюджета.

Още през новия строителен сезон ще започнат дейностите по довършване и доизграждане на улиците „Александър Бурмов”, „Стоян Михайловски”, „Васил Априлов”, „Петко Тодоров”, „Камен Зидаров” в квартал „Картала”, както и на ул. „Драган Цончев” в кв. „Зона В”.

 

1,35 милиарда лева отпусна правителството и за строителство на магистрала „Хемус“ до Велико Търново. Добрата новина за Старата столица и цяла Северна България съобщиха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова. Със средствата ще бъде изградена 134-километровата отсечка от местността „Боаза“ след Ябланица до Велико Търново.

 

За съжаление, в старата столица се случи и една трагедия – в началото на декември станахме свидетели на един от най-мащабните пожари през последните години, лумнал от клошар в кв. „Варуша”. Пламъците обхванаха четири къщи на улица „Поборническа“ и оставиха без дом семейство, което беше настанено веднага в общинско жилище. Същата помощ беше оказана на още двама жители на друг съседен и засегнат имот. С радост дни след трагедията станах свидетел как дама със сина си поиска съдействието на консултант в голяма верига за техника в града с думите : „Съседката ми изгуби дома и покъщнината си при пожар, искам да и подаря телевизор за Нова година. Да е хубав, голям и да не е от евтините – тя заслужава най-доброто!”. Убедена съм, че 2019 година ще започне щастлив за пострадалото семейство. Не заради новия телевизор, а заради факта, че имат такива приятели в живота си.

 

44 185 лева бяха набрани по време на традиционния Коледен благотворителен бал във Велико Търново, който за 12-а поредна година бе иницииран от кмета на старата българската столица в навечерието на коледните и новогодишните празници. Тазгодишната кауза беше за  изграждане на покрита сцена на Летния театър. Така че през идващата 2019-та ще се радваме на културни събития и при лошо време в парка „Марно поле”.

 

Индивидуална награда „Полицай на годината” бе връчена на Георги Димитров Василев – младши автоконтрольор в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ към сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР във Велико Търново. На 5 октомври вечерта, прибирайки се от работа, той намира в парк в старата столица портфейл с голяма сума пари, лични документи и кредитна карти на млада жена. В портфейла няма телефон и адрес на собственичката, но полицаят се връща в службата си, установява самоличността й и се свързва с нея, за да й върне намерените вещи. В благодарствено писмо да старши комисар Димитър Машов, собственичката на портфейла Ива изрази възхищението си от благородната постъпка и от упоритата работа по издирването и.

Факт е, че с идването си на поста директор на Областната дирекция на МВР старши комисар Машов внесе така жадуваното от години спокойствие в структурата. За часове служителите му успяха да разкрият и най-зловещото престъпление за 2018 година – убийството на баба Петра от Бяла черква. Извършителят - 18-годишният Димитър Георгиев, вече е обвинен за това, че на 6-ти декември т.г. в град Бяла черква изнасилил 70 – годишната жена, като я удрял с юмрук в лицето и притискал устата и носа и, като жертвата се задушила и починала. Тялото на жената бе открито два дни по-късно – на 8-ми декември, от нейна близка.

 

През цялата 2018 година скандали прелитаха през ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Точно в края строителна фирма запорира сметките на вуза  заради задължения, натрупани при бившето ръководство на вуза.

Претенцията на „Скални материали“ АД-Русе е за извършени, но неплатени ремонти за 80 000 лева като договорките за строителните дейности са били направени при управлението на бившия ректор проф. Пламен Легкоступ.

За финансовата „инвазия” над ВТУ преподаватели обвиниха депутата от групата на Патриотите доц. Милен Михов, както и бившия вече преподавател проф. Николай Проданов. Последният беше уволнен от ВТУ, защото не е изпълнил задълженията си като преподавател, а и стана ясно, че имал договори с още два университета. Как е съвместявал задълженията си на четири работни места, остава загадка…

В отговор на обвиненията доц. Милен Михов, бивш заместник-ректор при предишното ръководство на университета и настоящ депутат, заяви няма нищ общо с блокираните сметки на ВТУ.  „Четири години на това ръководство му бяха виновни всичките, само то е невинно, за това, че не се случи нищо.” – допълни доц. Михов. От ВТУ така и не съобщиха как посрещнаха празниците преподаватели и служители – със или без пари.

 

70 000 лева отпусна Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция през 2018 година. Средствата във фонд „Ин витро” бяха от общинския бюджет и тепърва ще се броят бебетата, родени благодарение на фонда. Общината ни е един от пионерите, решили да определят подобен ресурс за семейства с репродуктивни проблеми.

 

Мария Христова

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов