МОН подготвя две нови програми за млади учени

Велико Търново Лайф

31-12-2018, 13:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Програмите „Петър Берон“ и „Вихрен“ ще бъдат финансирани с бюджета за следващата година

Министерството на образованието и науката подготвя две нови програми за млади учени и докторанти. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.
Програмите „Петър Берон“ и „Вихрен“ са насочени изцяло към кариерното развитие на учените и ще бъдат финансирани с бюджета за следващата година. „Петър Берон“ е за млади учени, които искат да изградят лидерски школи и лаборатории в нови научни и технологични области.  „Вихрен“ е насочена към учени с изключителни постижения, които ще получават финансиране, включително за да привличат в екипите си млади изследователи. Целта ни е да привлечем също български учени, които в момента работят в чужбина“,  подчерта заместник-министърът.

„Трябва да обучаваме младите учени не само за работа по приложни изследвания с бизнеса, но и да подготвим следващото поколение преподаватели. Смятам, че проектите, които финансирахме по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са основата на модерното докторантско обучение“, каза Ангелиева.

Тя допълни, че вече се провеждат конкурси за подбор и по програмата „Млади учени и постдокторанти“. В нея до момента са се включили БАН, Селскостопанска академия и 15 висши училища от цялата страна, които са доказали научен капацитет. С нея ще се назначават на работа млади хора, които искат да се развиват в сферата на науката. 

Ангелиева съобщи още, че МОН работи в сътрудничество с други институции, с партньори от Франция и Норвегия относно планирането на няколко нови програми за млади учени, за подкрепа на жените в науката, за насърчаване и повишаване на различни изследователски умения. 

„2019 година ще бъде ключова за европейската програма за наука и иновации „Хоризонт Европа“, която ще финансира фундаментални и приложни научни изследвания. Дейностите за индивидуалното развитие на учените в рамките на Европейския изследователски съвет са с двойно увеличен бюджет“, обясни заместник-министърът. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов