Фелдшерка, изродила близнаци в линейка и тийнейджър, гасил пожар, сред номинираните за достойните българи на 2019 г.

Животът

01-01-2019, 13:14

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградите вече са ежегодна традиция

Фелдшерка от Стражица, изродила близнаци в линейка и 15-годишно момче от еленското село Чакали, гасило пожар редом с огнеборците, са сред номинираните за достойните българи на 2019 г. Наградите ще се връчат за 17-та поредна година от в. „24 часа”.

 

Фелдшерката Илияна Петрова от Филиала на спешната медицинска помощ в Стражица изроди бременна жена в линейката на 24 октомври. Докато транспортирали родилката към болницата, тя започнала да ражда и се наложила екстремна намеса. Интереснто е, че родилката не знаела, че има многоплодна бременност. Това станало четвъртото израждане на фелдшелката за 2018 година. Двете близначета момиченца веднага бяха настанени в Неонатологията на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в добро здраве и с тегло 1,940 и 2,100.

 

В средата на ноември деветокласникът Емрах Стефанов от СУ „Иван Момчилов“ в Елена цяла нощ помага на огнеборците при гасенето на пожар в село Чакали.

„Това момче ми върна вярата в доброто и в младите хора. Емрах е пример за много по-възрастни от него как трябва да се действа при подобна ситуация. Не се уплаши от огромния пожар, разпъваше маркучи заедно с пожарникарите, втурваше се да помага с каквото може, успокояваше пострадалите. Едва на сутринта се усети, че е по домашни чехли, подгизнали от водата. Самият той не се изживява като герой. Добро и отзивчиво момче е. Затова искам повече хора да научат за него и да му благодаря“ – съобщи тогава кметският наместник на селото Силвия Йорданова.

В стара къща в Чакали през нощта избухва пожар. Възрастното семейство има късмет, че жената се събудила, преди да ги погълнат пламъците и излезли навън. Чувайки виковете им, Емрах първи изскочил от дома си. Момчето живее с майка си и по-малкия си брат и са най-близките съседи на пострадалото семейство, чиято къща изгаря напълно.

След подадения сигнал за пожара, огнеборците от Елена пристигат за седем минути. Това спасява от огъня съседните стари кирпичени къщи.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)