На 4 януари православието почита 70-те апостоли, ученици на Христос

Животът

04-01-2019, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Тихомир

Св. евангелист Лука разказва, че Господ Иисус Христос освен дванадесетте Си ученици, които вървяли подир Него, избрал още седемдесет други, които разпратил по градове и села да проповядват словото Му.

Той им дал сила да вършат чудеса като доказателство на проповядваната истина и поръчал да не се грижат за житейските си потребности, защото Бог няма да ги остави, а всичкото си внимание да съсредоточат в това - да призовават човеците към вечен живот.

Когато тези седемдесет апостоли се върнали след първата обиколка на своето проповедничество, с радост те казали на своя Учител: "Господи, в Твое име и бесовете ни се покоряват!" Иисус им отговорил: "Не на това се радвайте, а радвайте се, че имената ви са написани на небесата!"

Подир възнесението на Господа светите апостоли били укрепени с благодатта на Св. Дух в деня  Петдесетница и тръгнали усърдно да продължат делото, което Христос им завещал.

Те обиколили градове и села на обширната Римска империя, като проповядвали навсякъде Словото Божие и кръщавали повярвалите. И разбира се, трябвало да претърпят много беди и гонения: евреи и езичници се въоръжили против тях, затваряли ги в тъмници, предавали ги на мъчения и мъченическа смърт, но те всичко понасяли с търпение и твърдост.

Така християнството бързо се разпространило и закрепвало. И проповедта на апостолите се състояла по израза на ап. Павел "не в убедителни думи на човешка мъдрост, а в проява на дух и сила" . Те поучавали не само с думи, но и с примера на своя добродетелен живот, на своята кротост и търпение и особено на своята любов към Бога и човеците.

Болшинството от светите апостоли умрели от мъченическа смърт, но извършили безсмъртното дело на Христовата проповед.

На 4 януари Православната църква чества паметта на всички 70 апостоли заедно. Този празник се нарича "Събор на седемдесетте апостоли".

На днешният 4 януари имен ден празнуват всички, които носят името Тихомир. Името произлиза от славянски език - образувано от думи "тих" и "мир" - означава спокойствие и смирен живот. Разпространено е сред всички славянски народи. На български се среща освен като мъжко име и като женско - Тихомира.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)