Общините, които искат освобождаване на пътни участъци от винетна такса, ще трябва да осигурят тяхната поддръжка

Животът

04-01-2019, 19:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

НСОРБ ще уведоми всички общини за предложението

Ако дадена община има желание и иска определен пътен участък да се освободи от винетна такса, то след взето решение на общинския съвет тя може да подаде искане към държавата, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с което съответната община да поеме ангажимент за поддръжката на този участък от републиканската пътна мрежа.


Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведената днес среща с министър-председателя Бойко Борисов, Управителния съвет на НСОРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“, на която беше обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Министър напомни, че републиканската пътна мрежа извън населените места е платена и за нея се дължи винетна такса, с която АПИ поддържа, ремонтира и строи републикански пътища. Освободени от такава такса са околовръстните пътища, които преминават през населените места.

Отправените искания от общините до момента са за освобождаване от винетна такса. Нито един кмет не е поискал прехвърляне на тези участъци от републиканската пътна мрежа за поддръжка от самата общината, обърна внимание Петя Аврамова.

НСОРБ ще уведоми всички общини за предложението и ако някоя има желание за освобождаване на пътни участъци от винетна такса, трябва да се проведе необходимата процедура, след което АПИ ще прехвърли пътя на местната администрация и за него няма да се плаща винетна такса, стана ясно още след срещата.

В отговор на въпрос регионалният министър коментира, че Северната скоростна тангента на София е проектирана и е изпълнена като транзитен път, през който да минава трафикът, свързващ магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“, поради което тя е в списъка на платената пътна мрежа. При желание от Столична община и решение на Столичния общински съвет нямаме против отсечката да премине за поддръжка от общината, каза министърът.

По закон всички сме длъжни да си купим винетка. Служителите на тол контрола, които проверяват за наличието на винетки, ще бъдат толерантни, ще консултират и помагат на шофьорите, каза председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов. Системата работи онлайн, винетка може да се купи от телефон, през интернет или на терминали. Има затруднения, получават се технически проблеми, но се отстраняват, каза още той. Инж. Глосов подчерта, че 90% от автомобилите са с винетки, които изтичат в края на месец януари.

Терминалите за самообслужване работят, възможността за купуване на винетка онлайн е осигурена на 100 процента,от понеделник започват продажби и през Изипей и в почти всички бензиностанции. В населени места без бензиностанции продажбата ще се извършва през пощите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се монтират още терминали за самотаксуване. В момента се разработва софтуер, с който всеки ще може да купи винетка и от банкомат.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)