На 5 януари честваме Попова Коледа

Животът

05-01-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спазва се строг пост

На 5 януари отбелязваме Попова Коледа. Празникът е наричан още Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръст, Водокръщи.

В деня преди празника Богоявление, един от 12-те големи Господски празници, Църквата е установила да бъде спазван от християните строг пост и да се отслужва Велик водосвет. Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Църквата.Чрез молитвите на чинопоследованието се възпоменава Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог. Великият водосвет се извършва само на Богоявление – 6 януари, и в навечерието му – на Водици, 5 януари.
Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. 5-ти януари е първи от 3- дневната поредица водни обреди, включваща още Йордановден и Ивановден. В тези дни свещениците ръсят със светена вода и китка босилек къщите на своите енориаши, за здраве и благоденствие, а домакините слагат паричка в котлето със светената вода.
Осветената богоявленска вода се съхранява през цялата година. Според св. Йоан Златоуст тя не променя качествата си две и дори три години. Богоявленската вода се съхранява през цялата година на специално място в дома, в близост до икона, кандило, иконостас. При телесни и духовни нужди (болест, душевни терзания и др.) тя се приема след еднодневен пост. Днешният ден е наричан още Зимен Кръстовден, Попова Коледа Кръста, Водокръст, Водокръщи. На него християните спазват строг пост. Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне.
Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг , за да се пречистят и потекат отново.
Днес имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана. Желаем ви здраве, успехи и щастие!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов