560 пациенти са преминали през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в горнооряховската болница - velikotarnovo.utre.bg

560 пациенти са преминали през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в горнооряховската болница

08 януари 2019, 16:33 | Мария Христова
  • Снимка:
    МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Броят на извършените процедури е 24 400

560 пациенти са преминали през м.г. през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в горнооряховската болница. Броят им нараства в сравнение с предходните две години, когато са били съответно 524 ( 2016 г.) и 536 (2017 г.). Информацията съобщи д-р Бисерка Акиванова, началник на отделението.
Отделно още 600 болни без противопоказания за такива процедури от други отделения са били консултирани и за миналата година. През ОФРМ са били обслужвани и пациенти от инфекциозното отделение, АГО, детско, очно, УНГ и вътрешните отделения с различни други диагнози.
Броят на извършените процедури- 24 400, също е по-висок в сравнение с предходната 2017 г. , допълва д-р Акиванова. 
Средният престой в отделението през м.г. е бил 7,16 дни, а използваемостта му- близо 70%, уточни още д-р Акиванова.
В ОФРМ се работи общо по 9 клинични пътеки, като най- масовите са Физикална терапия и рехабилитация на централната нервна система -149, Физикална терапия и рехабилитация на периферната нервна система – 161 и Физикална терапия и рехабилитация на опорно- двигателния апарат - 236. 
Отделението разполага с болнични стаи и обособен сектор по електросветлолечение, който разполага с модерни апарати за магнитно поле, инхалационна терапия, лазертерапия и нискочестотни, средночестотни и високочестотни токове, инфрачервени и ултравиолетови лъчи, както и кинезитерапевтичен сектор, който включва функционален кабинет, салон по лечебна физкултура, кабинети за трудотерапия, парафинолечение, лечебен масаж, за криотерапия (лечение с лед). 
Отделението е обзаведено на съвременно ниво, като постепенно се подсигурява с нова апаратура, която увеличава възможностите за медицински услуги. В него работят двама лекари със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“, четири рехабилитатори, двама кинезитерапевти 3 медицински сестри, един масажист и три санитарки.
За разлика от рехабилитационните центрове и клиники, в горнооряховската болница се извършва ранна рехабилитация още в острите стадии на заболяванията.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета