Прощаваме се в четвъртък с актьора Сава Димитров

Животът

08-01-2019, 17:44

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бившият директор на търновския театър си отиде на 73 години

Сава Славов Димитров (1945 - 2019) е актьорът, директорът, чийто живот бе неизменно свързан с театъра. Той напусна този свят вчера, на 73-годишна възраст.

Роден на 28.10.1945 г. в гр. Сливен. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ при проф. Моис Бениеши през 1974 г. Същата година е изпратен по разпределение в МДТ „Константин Кисимов“, където остава до края на творческата си кариера. 
През годините е изиграл над 80 роли. Сред тях са Роналдо в „Добрият край оправя всичко“, Репников в „Любов през юни“, Сюлейман Челеби в „Патриарх Евтимий“, Фердишченко в „Идиот“, Доцентът в „Римска баня“, Робер Буртър в „Процесът срещу богомилите“, Шпекин в „Ревизор“, Алекси в „Антимовският хан“, Аврам Немтур в „Железният светилник“, Грумио в „Укротяване на опърничавата“, Божан в „Гераците“, Куцар в „Албена гълъбицата“, Патриарх Евтимий в „Иван Шишман“, Гаврил в „Излезе ангел от мъглата“ и др.
Сава Димитров се изявява и като режисьор: „Труп“ от Д. Муун, „Другата смърт на Жана д’Арк“ от Стефан Цанев, „Полет над кукувиче гнездо“ от К. Киси, „Старчето и стрелата“ от Н. Русев.
В периода 1998-2002 г. е директор на театъра.

Дълбок поклон пред паметта му!

 

От семейството и колектива на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

 

Поклонението ще се състои на 10 януари от 12.00 ч. в ритуалната зала на гробищния парк във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)