Виктория и Мартин отново са били най-предпочитаните имена през 2018 г. за новородени в община Горна Оряховица

Мисия

09-01-2019, 18:16

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски", архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Общината са съставени общо 455 акта за раждане

За втора поредна година Виктория и Мартин държат първенството на най-предпочитани имена, давани на новородени в община Горна Оряховица. Наред с тях през 2018 г. сред по-често срещаните имена са Симона, Рая, Сияна, Мартина, Михаела и всякакви разновидности на Диана – Дияна, Деяна, Даная и пр. при момичетата и Александър, Калоян и Мирослав при момчетата. Макар и единични, но се забелязва и подновяване на традиционни и позабравени имена като Найда, Сийка, Райна, Атанаска, Стоян, Матей, Найден, Марко, Генчо, Лазар, Паруш и пр.

Като контрапункт на тези традиционни имена са новите и все по-причудливи хрумвания на родителите на новородени, които и през 2018-та не са били никак малко. Някои от имената звучат много интересно и екзотично, а голяма част от тях са повлияни и от телевизионните сериали или популярни личности. В именника при момиченцата се забелязват доста творчески хрумвания като Франческа, Жели, Исабел, Озлем, Мерием, Дариса, Ивиан. Екзотично звучат също и Мирая, Анджели, Арлет, Флора, Бианка Елена (едно име), Батиста. Не е минало и без Алисия, Сабрина и разбира се Гери-Никол. Творческа и причудлива е и ситуацията и при момченцата. Интересно на фона на по-традиционните имена звучат Юлий, Сократис, Иит, Синан, Тиа, Аяз, Ферхатчат, Раян. И през изминалата година името на божия син беше подновено и отново си има бебе Исус. Екзотичен полъх има и в имената Ромео, Даниеле, Недфрансис, Вернес, Диего и Галиано.

Все по-устойчиво се налага и тенденцията бащиното име на детето да е без наставките –ова, -ева, -ов, -ев. Това прави имената още по-екзотични, но и малко трудно за ориентиране дали става въпрос за момче или момиче.

Традиционно, необикновено, интересно, екзотично, а понякога и леко комично – името на детето е избор на неговите родители. Не бива обаче да се забравя и старата максима, че не името прави човека, а човека прави името.

През 2018 г. в Община Горна Оряховица са съставени общо 455 акта за раждане, като 271 са на деца с постоянен адрес в общината, а останалите са на деца от други общини, родени в горнооряховската болница.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)