220 пушачи са консултирани в кабинета за отказване на цигарите в РЗИ – Велико Търново

Животът

12-01-2019, 13:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

20 са консултирани на място, а останалите в изнесени приемни

220 пушачи са преминали през кабинета за отказване на цигарите в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново през миналата година. От тях 20 са консултирани на място, а останалите в изнесени приемни. Седем са проведените кампании за популяризиране дейността на кабинета. Три от тях са във Велико Търново, а останалите в областта, сподели психологът Йорданка Илиева. Тя уточни, че от пушачите, с които е работила, преобладават жените – 133. Най-много – 123-ма пушачи, са консултирани в община Велико Търново, 33-ма в Горна Оряховица, а останалите са били от Полски Тръмбеш и Павликени.

„ Преобладаващата част от пушачите, преминали през кабинета са с нормални стойности на дишането. Установената интензивност на пушене е между една и десет цигари дневно. Повечето са правили опити за отказване на тютюнопушенето. Почти половината от консултираните са със стаж на пушене повече от 21 години”, коментира Йорданка Илиева. 

Тя сподели, че за постигане на ефект при отказване на цигарите, пушачът трябва да бъде подкрепен и от хората около него.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)