МОН отпусна 19 000 лева за нови компютри в търновската Гимназия по електроника

Мисия

13-01-2019, 10:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Компютърните конфигурации са с най-новия хардуер

С нова техника обзавеждат четирите компютърни кабинета в Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново. Средствата за машините в размер на 19 000 лева са от бюджета на Министерството на образованието и науката, съобщи училищният директор Нели   Николова. Лично тя е помолила просветния министър да осигури финансирането, след като от Съюза на превозвачите в Пловдив, от Българската стопанска камара и от представили на бизнеса в цялата страна са настояли гимназията да подготвя кадри и по специалностите „промишлена естетика и дизайн” и „логистик спедитор”. „Обучението по професиите започва още от тази учебна година. Очакваме само експертната оценка на Регионалното управление на образованието”, каза Нели Николова.

По думите й старата апаратура е от 2008 г. и е морално остаряла. „Не можеше да отговаря на съвременните изисквания, които са поставени в учебните планове и програми на учениците. Закупихме компютърни конфигурации, които са с най-новия хардуер – последна дума. Купихме и други устройства, които са в полза на децата от класовете по „компютърна техника и технологии”, обясни Николова.

Гимназията разполага още с лаборатория за обучението по „електрообзавеждане на автомобилна техника”. Залата е оборудвана с най-модерните машини, които диагностицират проблемите с автомобила и правят електронна обработка на данните. В нея могат да се провеждат и часове по математика и физика.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов