Великотърновски институции посрещат сурвакари на Василица

Животът

13-01-2019, 14:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организатор е център Амалипе

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари. 

От години Център „Амалипе“ организира чествания на Василица като Ден на ромската култура. В тях се включват училища, Центрове за развитие на общността и доброволчески клубове „Младежта е толерантност“. По този начин организацията представя богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.

 

Празничната програма във Велико Търново ще започне на 15 януари от 09.30 часа, когато малки сурвакари от училища от област Велико Търново включени в проект „Заедно намираме решения: образователна интеграция в мултикултурна среда във Велико Търновска област“, ще се включат в ежегодното сурвакане на местни институции за здраве и берекет,  както следва:

 

09:30ч – ученици от СУ "Св. Климент Охридски", гр. Сухиндол и ОУ " Бачо Киро", гр. Бяла Черква ще бъдат гости на Регионална здравна инспекция, а в 10.30 часа ще поздравят и директора на МДТ „К.Кисимов“ г-н Васил Вълчев;

 

10:00ч –ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Златарица ще посетят Областния управител на Област Велико Търново проф. Любомира Попова; а след това в 10.30 ч. ще поздравят за празника и Регионална дирекция „Социално подпомагане“;

 

10:00ч – ученици от СУ "Ангел Каралийчев", гр. Стражица ще сурвакат Директора на ОД на МВР Велико Търново старши комисар Димитър Машов и неговия екип;

 

10:00ч – Началникът на Регионално управление на образованието инж. Розалия Личева ще бъде любезен домакин на сборна група ученици от ОБУ „Отец Паисий" с. Майско и СУ "Владимир Комаров", гр. Велико Търново;

 

10:00ч – Малките ученолюбиви сурвакари от ОбУ "П.Р. Славейков", с. Джулюница ще бъдат на гости на Директора на Бюрото по труда Обрешко Нечев.

 

Кулминацията на празничната програма ще бъде в 12.00 ч., когато всички групи ученици- сурвакари ще участват в празничен концерт „Василица – да възстановим мостовете помежду ни“, който ще се проведе в Голяма зала на Община Велико Търново. По време на концерта малките сурвакари ще пожелаят здраве и на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов и неговия екип.

 

От 18:00 ч. в клуб ,,Там“ доброволци към Център ,,Амалипе“ ще отбележат Василица с  вечер на ромската култура, бит и традиции. Събитието ще започне със стиховете на Усин Керим, български поет от ромски произход, ще продължи с ,,Цигански романси“ в изпълнение на група музиканти, а присъстващите ще имат възможността да се насладят на домашно приготвени традиционни за Василица ястия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов