Детската самота, бедността и късното раждане са новите социални проблеми у нас

Животът

13-01-2019, 13:29

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Броят на абортите у нас е два пъти по висок от този в Евросъюза

Детската самота се превръща в нов социален проблем. Това е един от изводите в Проекта на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. публикувана на интернет страницата на Министерски съвет, сектор Портал за обществени консултации. Този феномен се дължи преди всичко на трудовата миграция на родителите. Трансформациите в традиционните семейни отношения ограничават възможностите за нейното компенсиране, смятат авторите на Стратегията.

Бедността при децата е с най-високите стойности през изминалите години, сочат проучванията на експертите, подготвили Стратегията. Според данни на Националния статистически институт, като бедни преди социалните трансфери се определят 37,9% от лицата от 0 до 17-годишна възраст. По отношение на детското благосъстояние през изминалите години не е прекъсната тази негативна тенденция.

Налице са дълбоки процеси на трансформация в модела на съвременното българско семейство, които се отразяват пряко върху средата за детско развитие, се посочва в документа. Нарастването на относителния дял на самотните родители променя условията, в които се раждат и отглеждат деца.

Трайна тенденция за последните десет години е и нарастващата средна възраст на жените при първо раждане на дете, особено отлагане на раждането на първото дете при високообразованите българки (вече над 33 г. и дори над 40 г.). Решението за създаване на дете се взима все по-късно в зависимост от постигането на необходимия статус и материална осигуреност на семейството.

В рамките на една година – от 2016 г. до 2017 г. – родените деца от жени на възраст над 40 навършени години са достигнали 2108, като половината от тях (50,7%) са от първо раждане. Статистиката сочи, че броят на абортите на 1000 живородени в България е два пъти по-висок от средния за ЕС.

През следващите години не може да се очаква съществена промяна в действието на основните демографски фактори.

В проекта на стратегията се отбелязва, че от основно значение е създаването и приемането на нов Закон за детето и семейството. Разработването и приемането на Закон за детето и семейството вероятно ще стане още тази година, защото вече беше обявено като приоритет от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Ще има актуализация на списъка на заболяванията на деца, за чието домашно лечение на територията на страната НЗОК заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, както и на медицинските изделия, прилагани в болничната помощ, заплащани от НЗОК .

В проекта на стратегия се предвижда и цялостна реформа в областта на правосъдието за деца и създаване на система за детско правосъдие, ориентирана към правата на децата. Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и въвеждане на ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани, е заложено като цел на стратегията. Ще бъде въведена забрана за задържането и лишаването от свобода на деца под 14-годишна възраст

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов