Заместник-министър Ирена Георгиева откри Туристически информационен център в Свищов

Мисия

14-01-2019, 17:24

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

У нас действат около 100 информационни туристически центъра, но само 9 са сертифицирани

В рамките на Алековите дни в Свищов бе открит първият в града Туристически информационен център. Специален гост на събитието беше заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която заедно с кмета на общината Генчо Генчев прерязаха лентата на новия център. Г-жа Георгиева предаде специални поздрави от името на министъра на туризма Николина Ангелкова и приветства Общински съвет – Свищов и общинското ръководство за решението да бъде открит информационен център, който да допринесе за развитието на туризма, и да популяризира общината като туристическа дестинация. „Няма съмнение, че Свищов е град, който има изключително богато културно-историческо наследство. Той е роден град на велики българи и ние, като съвременници сме длъжни, не само да показваме това богато историческо минало, но и да го надграждаме и да развиваме в модерното стопанство. Туристическият информационен център е средището на туристическата информация, мястото, където всеки, който се интересува от историята на града може да дойде да се информира. За това разчитаме на служителите, които ще работят тук и на ръководството на Общината. Всеки един турист - българин или чужденец да бъде привлечен, да се заинтересува и да дойде отново – втори, трети, четвърти път.“

Зам.- министър Георгиева подчерта, че за развитието на туризма, съвместните усилия на централната администрация, местна власт и бизнеса имат огромно значение. Тя отбеляза, че през първите 11 месеца на изминалата 2018 година България е била посетена от повече от 8 848 000 туристи, което е ръст от 4.9% спрямо същия период на предходната 2017 година, а международният туризъм отбелязва ръст от 6.8%, спрямо първите 10 месеца на 2017година. "Няма да е преувеличено да кажа, че Туристическите информационни центрове са сърцето на индустрията, онези които създават интереса към дадена дестинация и подхранват този интерес. В момента в България действат около 100 информационни туристически центъра, но само 9 са сертифицирани спрямо изискванията на Наредбата, която прие Министерство на туризма през 2015 година. Туристическият център в град Свищов ще бъде 10-я такъв, а това означава, че той отговаря на определени изисквания и стандарти, което респективно ще доведе до наистина качествено обслужване.“ – добави още тя.

На тържественото честване по повод 156 годишнината от рождението на Алеко Константинов, зам.-министър Ирена Георгиева подчерта пред публиката, в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, че туризмът е колективно дело, както ни го е завещал патрона Алеко Константинов и именно съвместните усилия са тези, които ще направят България просперираща туристическа дестинация и през четирите годишни сезона.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов