Куклен театър ВЕСЕЛ изненадва малчуганите с премиера на “Принцесата и свинарят”

Велико Търново Лайф

17-01-2019, 08:00

Снимка:

Държавен куклен театър Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостува Държавен куклен театър Габрово

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 19 януари от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, ще гостува премиерният спектакъл на ДКТ – Габрово „Принцесата и свинарят” по Ханс Кристиян Андерсен. Режисьор на приказната история е Теменужка Коларова, сценографията и куклите са на Светлана Атанасова, а музиката – на Йохан Себастиан Бах (аранжимент – Георги Гарчов). В спектакъла участват актьорите  Радостина Андреева, Жулиета Колева и Богдан Богданов.                        

 „Сега трябва да я накарам да обикне не само мен, а и всичко истинско!” – в тези думи са събрани всички причини, за да се случи този спектакъл. В чистото детско съзнание на принцесата е натрапено, че тя не обича нищо истинско. Това е причина детето да не вижда нещата около себе си със своите очи, а с очите на другите. Красивата клетка, в която живее принцесата, е още една причина тя да не вижда истинския свят и истинските неща от живота.                                                                                    

Но както във всяка приказка, и в тази идва красивият принц, за да спаси едно заблудено сърце. Чрез любовта принцесата открива не само истинските човешки чувства, но и истинския свят около себе си. Открива, че всичко истинско е по-хубаво – и птиците, и цветята... Живеем в свят, изпълнен с най-различни предизвикателства – лъскави дрънкулки, подаръци, играчки. Те лесно пленяват сърцата ни с „блестяща“ красота...  Важно е да разберем, че те не могат да заменят любовта, радостта, свободата...                      

 „Принцесата и свинарят“ е забавно представление, което без дидактика ще подскаже на малките зрители защо е важно да ценим стойностното и истинското в живота.И защо обичта е безценен дар, трудно постижим от хората – за разлика от материалните придобивки, с които са обградени съвременните деца от малки. Великолепната актьорска игра, прекрасните и одухотворени кукли, завладяващата музика създават емоционален и въздействащ спектакъл.

Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов