Старостоличани почетоха делото на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Мисия

20-01-2019, 13:31

Снимка:

община Велико Търново и ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Бележити българи като него трябва да бъдат помнени и почитани”, подчерта инж. Даниел Панов

Великотърновският университет днес почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

В университетския храм Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий отслужи празничен акатист. Деня на Св. Евтимий уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на Великотърновския университет (1999 – 2007 г.), по чиято идея започва изграждането на църквата, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители на Великотърновския университет.

След службата пред паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски бяха поднесени цветя на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.

Пред делото на Патриарха се поклониха и областният управител проф. Любомира Попова и кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. „Евтимий Търновски има огромен авторитет в целия православен свят, олицетворява големия разцвет на българската култура и книжовност в края на Второто българско царство, а делото му ни помага да се съхраним като народ през тъмните векове. Бележити българи като него трябва да бъдат помнени и почитани, защото те ни правят горди българи и великотърновци.” – подчерта Панов.

 

Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 г. Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, който я приема присърце и започва нейното осъществяване. На 20 януари 2003 г., Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски и 610 години от кончината му, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква е направена и първата копка. Проектът е дарение от арх. Теофил Теофилов.


 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов