Делегация от ВТУ посети Виетнам

Животът

21-01-2019, 13:36

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вузът ще си сътрудничи с Университета за социални науки и хуманитаристика в Ханой

5-членна делегация от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, водена от ректора на университета проф. д-р Христо Бонджолов, посети Социалистическа република Виетнам по покана на Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Ханой, и Асоциацията за виетнамско-българско приятелство – гр. Хо Ши Мин.

Наситената програма включваше среща с българския посланик във Виетнам г-жа Маринела Петкова, подписване на меморандум за сътрудничество с Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Ханой, подписване на споразумение за сътрудничество с Асоциацията за виетнамско-българско приятелство – гр. Хо Ши Мин, среща с ректора и други длъжностни лица на Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Хо Ши Мин, за обсъждане на възможностите за сътрудничество в обучението и научните изследвания.

В столицата Ханой и градовете  Вунг Тау и Хо Ши Мин бяха проведени вълнуващи срещи с бивши виетнамски студенти, обучавали се в България. Много от тях днес са изявени общественици, бизнесмени, учени и др. Макар и завършили сравнително отдавна, те не са забравили България и непрекъснато повтаряха, че България – тяхната втора родина, е дълбоко в сърцата им. На срещата в гр. Ханой присъстваха посланик Маринела Петкова и г-н Даниел Добрев – търговски представител.

Меморандумът за сътрудничество с Университета за социални науки и хуманитаристика, който е асоцииран член на Националния виетнамски университет – Ханой, включва широки възможности за обмен на студенти и преподаватели за обучение и научни изследвания. Заместник-ректор на университета е доц. д-р Чан Ти Мин Хоа, която е завършила икономика на туризма в Икономическия университет – Варна, и е защитила в България докторска дисертация.

В гр. Хо Ши Мин делегацията гостува на Асоциацията за виетнамско-българско приятелство, която включва огромен брой членове, всички учили и работили в България. Асоциацията редовно взема участие в мероприятия и тържества, посветени на България, към нея функционира състав за народни песни и танци. Ректорът на университета подари на асоциацията два национални костюма – един мъжки и един женски. Асоциацията се оглавява от проф. д-р Хоанг Тай Лан – също следвала в България, която е работила в Института по физика към Виетнамската академия на науките – гр. Хо Ши Мин. Подписаното споразумение, което стана в присъствието на президента и вицепрезидента на Съюза на асоциациите за приятелство, дава права на асоциацията да представлява университета в образователни борси и изложения и да информира и рекламира евентуалните кандидати за обучение във ВТУ по бакалавърски, магистърски и докторски програми. От своя страна университетът се задължава да подпомага културната и обществената дейност на асоциацията за по-нататъшното развитие и задълбочаване на връзките между двете страни. Споразумението между университета и асоциацията е първото по рода си за асоциацията.

Беше проведена и среща с ректора и други отговорни лица на Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Хо Ши Мин, който от своя страна също е асоцииран към втория национален университет на Виетнам със седалище гр. Хо Ши Мин (бивш Сайгон). Декан на факултета по социология там е доц. д-р Соан, която е учила в СУ „Св. Климент Охридски“. Разговорите относно възможностите за обмен на студенти и преподаватели по програмата Еразъм+ и въз основа на двустранни споразумения бяха изключително ползотворни.

Извън официалните срещи и разговори на делегацията беше предложена богата културна програма: посещение на гр. Са Па, Северен Виетнам, един от най-бързо развиващите се туристически обекти във Виетнам, и изкачване на най-високия връх в Югоизточна Азия Фансипан (3143 м), посещение на представление на Кукления театър на вода – гр. Ханой, едно уникално изкуство, намиращо се под егидата на ЮНЕСКО, посещение на най-стария университет на Виетнам, датиращ от 11. век, днес Музей на литературата и средище за почит и уважение към културните виетнамски традиции, посещение на южния крайморски град Вунг Тау, известен със своите безкрайни плажове и хотели, посещение на бившия президентски дворец в гр. Хо Ши Мин и др.

Българската делегация остана с прекрасни впечатления от сърдечността на хората във Виетнам и от тяхната любов към България. Виетнам днес се развива бурно в икономическо и туристическо отношение, строят се магистрали, небостъргачи, банки, инфраструктура. Населението му непрестанно расте и скоро ще достигне 100 милиона. Виетнамците са жадни за знания, за образование и култура, изключително отворени за всичко ново в света на науката и технологиите. Най-развитите страни на света и мощни корпорации имат свои представителства и бизнес на територията на Виетнам.

Посещението на делегацията на Великотърновския университет ще допринесе за съживяване на връзките и надеждите, че българско-виетнамското приятелство може да бъде издигнато на ново, по-високо равнище.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)