Шахматисти от четири държави участваха в международен турнир в Лясковец

Спорт

22-01-2019, 12:52

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Купата спечели Стоян Стоянов от клуб „Асеновец“, Асеновград

Лясковец за втори път домакинства международен шахматен турнир. В два дни се проведе шахматен турнир в комплекс „Лесопарка”, чийто патрон бе кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. За втора поредна година Община Лясковец, със съдействието на ШК „Асеневци” - Велико Търново и новосъздадения шахматен клуб „Лясковец” организираха един от най-големите турнири в страната. Националната надпревара се превърна в международна още с прохождането си миналата година. И този път в нея се включиха състезатели от различни клубове в страната, както и шахматисти от Турция, Русия и Македония. За втория турнир в Лясковец в съревнования се впуснаха общо 93-ма почитатели на шаха.  

При откриването поздравление към участниците отправи д-р Ивелина Гецова, а награждаването направиха заместник-кметът на Общината инж. Росица Господинова и ръководителите на местните клубове „Асеневци” и „Лясковец” Даян Нинов и Цвета Галунова. В съревнованието за купа „Лясковец” се включиха и деца от Лясковец. От няколко месеца децата на Лясковец членуват в новосъздадения шахматен клуб на територията на нашия град – малчугани на съвсем малка възраст от детските градини, както и ученици от двете лясковски училища НУ „Цани Гинчев” и СУ „Максим Райкович”.  

93-ма шахматисти от 4 федерации: България, Турция, Македония и Русия премериха сили тази събота и неделя на шахматния турнир. Наградният фонд бе близо 1000 лева, а любезните домакини от хотел „Лесопарка“ осигуриха прекрасни условия за настаняване и игра. Купата тази година отиде в представителя на „Асеновец“, Асеновград Стоян Стоянов, който еднолично завърши на първо място с резултат 5.5 от 6 възможни точки. Второ - четвърто място разделиха трима състезатели, но допълнителните показатели отредиха среброто на Христо Христов от „Ивис“ София. На трето място се нареди Вергил Василев от Ловеч, а четвъртото място остана за представителя на домакините от „Асеневци“ Лъчезар Колев. „Тринадесетгодишната ни млада надежда отново показа блестяща игра и за пореден път прослави името на „Асеневци“. Това е трети пореден турнир, който Лъчезар завършва без загуба. Бъдещето му изглежда много обещаващо, надявам се да продължава да играе и тренира със същия голям хъс и упоритост“, коментира треньорът му Даян Нинов. На пето място с блестящ резултат се класира представителят на с.Бов - Бисер Вутов. Шестото място остана за майстора на спорта Станислав Андреев от „ЦСКА“ София. Първи при ветераните и седми в генералното класиране стана най-възрастният участник в турнира – 80-годишният Петър Арнаудов от Разград, който продължава да доказва, че годните не могат да отнемат искрата, която гори във всеки един шахматист и любовта към играта винаги ще побеждава трудностите. В ело-категорията до 1900, надделя Станислав Ботев от Русе.  

Както винаги ШК „Асенвци“ не бяха забравили и малките любители на древната игра. „В нашите турнири винаги има силно участие на деца, затова и много държим да разпалваме шахматния огън в тях и да възнаграждаваме труда и смелостта, която проявяват в борбата с големите майстори“, коментираха организаторите Цвета Галунова и Даян Нинов. В отделните възрастови групи до 8, 10, 12 и 14 години, бяха раздадени купи за победителите, а медалите се разпределиха отделно за момичета и момчета. При 8-годишните момичета Яна Матеева от „Чесбомб“, Пловдив убедително завоюва първото място, като взе и купата в същата категория. При момчетата със злато се окичи Румен Мързаков от Варна. В групата на 10-годишните купата спечели Данаил Боев от „Асеневци“. „Дидко е голям наш талант и вярваме, че му предстоят още по-големи успехи“, с радост споделят треньорите му. При 10-годишните момичета първа стана Стефани Бижева от „Етър“, а купата на 12-годишните отиде в Пловдив при Симеон Тодев. Златото при 12-годишните девойки завоюва Нора Рашева от Плевен. Нейната съгражданка Ева Русева пък триумфира в най-високата категория до 14 години, а купата при най-големите момчета убедително грабна Лъчезар Колев от ШК „Асеневци“. 

В последната една година организаторите изградиха още една хубава традиция - да импровизират забавна вечер с музика, танци и вино от специалната изба на „Асеневци“. По този начин участниците имаха възможност да разтоварят напрежението от партиите и състезанието да се превърне в истински празник на шахмата. „Фактът, че за втора поредна година Лясковец се радва на такъв огромен интерес и събира рекорден брой състезатели, много ни радва и амбицира за още по-сериозна работа с Общината. Към момента работим с над 40 деца в училищата и детските градини и забелязваме как шахматът става все по-популярен и предпочитан спорт. Сърдечно благодарим на д-р Ивелина Гецова, кмет на Община Лясковец и нейния екип за цялостното им съдействие и подпомагане на тренировъчния процес с децата и организацията на турнира. Благодарим също така на д-р Ралица Рашева, собственик на комплекс „Лесопарка“ за прекрасната база, която стана любима на много малки и големи шахматисти. За всички участници беше осигурена и почерпка, за която благодарностите са към сладкарска къща „Жанета“, казаха организаторите в края на съревнованието.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)