Общински съветник от ГЕРБ в Павликени алармира за готвено от кметската управа увеличение на данък МПС с до 120 %

Животът

23-01-2019, 17:43

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-голямо е увеличението при старите коли над 20 годишна възраст

Кметът на Община Павликени Емануил Манолов е внесъл предложение до Общинския съвет за приемане на нова наредба за местните данъци и такси. Наредбата предвижда драстично увеличение на данъка за леки автомобили, като най-голямо е увеличението при старите коли над 20 годишна възраст. В зависимост от мощността на автомобила данъкът ще скочи с от 32% до над 120%.

Общинският съветник от ГЕРБ - Павликени Венцислав Георгиев категорично заяви, че няма да подкрепи това предложение, като аргументира позицията си: „Статистически погледнато най-голям е делът на автомобилите над  20 годишна възраст. По неофициална информация техният брой в общината е над 2000. От предложената нова формула за изчисление на данъка за МПС, най-ощетени ще бъдат собствениците на леки автомобили произведени преди 1999 г, с мощност до 99 к.с. и снабдени с катализатор, защото в досега действащата наредба за тях бе предвидено намаление на данъка с 40%. С новото предложение отстъпката за наличие на катализатор отпада и като се вземе предвид високата цена за киловат мощност и екологичния компонент, които кметът предлага, данъкът за тези автомобили скача с повече от 120%! Фактически автомобили над 20 години с мощност до 99 конски сили притежават най-бедните жители на общината. За автомобилите на същата възраст над 100 к.с. увеличението е с 32%. Не мога да подкрепя предложение, което толкова грубо ощетява най-бедните притежатели на МПС в общината. Още повече, че досега не са представени аргументи, какво налага това драстично увеличение на данъка.“

 Промяната в наредбата за определянето и администрирането на местните данъци, такси и цени на услуги, предоставяни от Община Павликени е обусловена от промяната в Закона за местните данъци и такси, която Народното събрание прие в края на 2018 година. Драстичното увеличението на данъка МПС в Община Павликени обаче не е наложено от промяната в закона.
„Законът оставя на всяка община сама да избере с какви стойности и коефициенти да обложи мощността и екологичната категория на автомобилите. Така например, ако в новата формула за изчисление на данък МПС бъдат заложени минималните законово позволени стойности за облагане, то и увеличението на данъка за най-старите леки автомобили ще бъде минимално – от 6,5% до 27% в зависимост от мощността на двигателя. А в някои случаи данъкът на леките автомобилите над 20 години с мощност до 74 конски сили дори би се намалил с 2%.

Венцислав Георгиев е изчислил, че в предложения от кмета Манолов вариант, данъкът на леките автомобили над 20 години ще се увеличи съответно:

За автомобили : до 55 kW/74hp – от +32% до +120%

над 55 kW/74hp до 74 kW/99 hp – от +32% до +120%

над 75 kW/100 hp до 110 kW/147 hp – +32% 

над 110 kW/147 hp до 150 kW/201 hp – +32% 

Ако в новата формула бъдат заложени минималните законово позволени стойности, увеличението на данъка за тези категории би било съответно:

до 55 kW/74hp –    минус 2% (данъкът ще се намали с 2%)

над 55 kW/74hp до 74 kW/99 hp –  +27%      

над 75 kW/100 hp до 110 kW/147 hp –   +6,5% 

над 110 kW/147 hp до 150 kW/201 hp –    +10,2% 

Според общинският съветник Венцислав Георгиев има и друг тънък момент и това е данъкът на лекотоварните автомобили с технически допустима максимална маса до 3,5 тона. Заради промяната в закона, данъкът на тези МПС-та вече ще се изчислява по същата формула, по която се изчислява и този на леките автомобили. Това означава, че всички бусове, пикапи(т.нар. баничарки) и джипове, които попадат в категорията N1 вече ще заплащат по-висок данък. По информация на местния парламентарист, на територията на община Павликени са регистрирани близо 650 такива автомобили. В по-голямата част от случаите това са автомобили, които местния бизнес използва за извършване на служебните си дейности и голяма част от тези МПС са на възраст около и над 20 години.

„Това е още една причина да бъда против предложението на кмета на общината, и на сесията ще внеса предложение в новата формула за изчисление на данъка за леки и товарни МПС до 3,5 тона, да бъдат заложени най-ниските законово допустими стойности на коефициентите съставящи формулата.“  Заяви Венцислав Георгиев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)