Прокуратура и частни обвинители жалят скандална условна присъда за двама убити на тротоар

Крими

26-01-2019, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прегазеният Красимир спаси с органите си четири живота

Окръжна прокуратура Велико Търново и частни обвинители обжалват пред Апелативен съд скандална условна присъда за шофьор, убил двама души на тротоар и ранил пътник. Делото ще се гледа на 29 януари.

Със своя присъда от 02.10.2018 г., Окръжен съд – Велико Търново е признал подсъдимия Антон А. И. за виновен в това, че на 13.10.2017 г., около 22.50 ч., в гр. Горна Оряховица, ул „Отец Паисий“, посока Автогара Горна Оряховица, при управление на лек автомобил „Тойота Селика“, нарушил правилата за движение, като се движил със 72 км./ч., вместо позволените 50 км./ч., в следствие на което напуснал пътното платно, навлязъл в левия тротоар и убил пешеходците Димитър Г. Д. на 40 години и Красимир Я. Е. на 20 години, както и причинил средна телесна повреда на возещия се в автомобила А. П. Л. на 15 години.

Състав на Окръжен съд – Велико Търново осъди подсъдимия Антон А. И. на 3 години лишаване от свобода, като отложи изтърпяването на наказанието с изпитателен срок от 5 години. Съдът лиши подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 5 години.

След постановяването на присъдата бащата на убития Красимир Янко Янев излезе с трогателно писмо до медиите: „НЯМА ГО ДЕТЕТО МИ. И НЯМА ДА ГО ИМА ВЕЧЕ. ТОЙ Е МЪРТЪВ. УБИТ. В резултат на катастрофата момчето ми изпадна в мозъчна смърт. Дарихме органите му на четирима нуждаещи се. Бяха извършени четири животоспасяващи за тези хора трансплантации. Ирония ли е, благородство ли е, утеха ли е...? Всеки търси своето обяснение.

Една година по-късно - 2 октомври 2018 г., Великотърновски окръжен съд, НОХД 311/2018. Подсъдимият съжалява - сигурно е така, животът му се е преобърнал, страшно е, неизвестно..., но е жив. Колко ли е тежко за родителите му - вероятно неописуемо и влудяващо... и аз съм родител, разбирам ги ...., но те имат живо дете. Подсъдимият се извинява - на мен ми е безразлично... Признава се за виновен... хм, добър ход - съкратено съдебно следствие. Много съжалява за стореното, разбира се. Отекват думите на защитника - млад е, да му дадем шанс да се поправи... Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо за две семейства. Защитникът му хладнокръвно и разпалено обяснява колко добър ученик бил и че ще става студент - това му е работата на адвоката, но мен не ме интересува... Може и да е вярно, може и да не е - днес всички са добри ученици.

А ако търсим реципрочност на добрината - моето момче спаси четирима със смъртта си, а убиецът му завърши училище с отличие, отпразнува бала си и ще става студент. В съда сме, за да разберем как ще бъде овъзмездена една-единствена конкретна постъпка на този добър ученик. Тягостно и мъчително е, но моментът наближава. Последната изнемощяла и отчаяна бащина дума пред съдията е молба за ефективна присъда.” – написа Янко Янев.

Сега думата ще има Апелативен съд – Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов