КЕВР подхвана скъпите, но за сметка на това некачествени услуги на „Топлофикация – ВТ”

Животът

26-01-2019, 09:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търновски абонати плащат над 40 лв. за кубик топла вода

През настоящия отоплителен сезон великотърновската „Топлофикация” , освен, че се сдоби с нов шеф, си навлече славата на най-скъпата топлоцентрала, която отгоре но всичко, постоянно е в ремонти. Последният пример е от вчера, когато без топлофикационни услуги останаха абонатите на  ул. Арх. Г. Козарев, ул. А. Мак, ул. Ниш, ул. Краков, ул. Охрид, ул. Плиска, ул. Ф. Тотю, ул. А. Кънчев, ул. Н. Габровски, ул. Йоновка, ул. Б. Войвода, ул. Трети Март, ул. Васил Левски, ул. Тодор Светослав и Областна администрация Велико Търново.

След множество жалби на великотърновци, се е сезирала Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

Съгласно Общите условия на топлофикационните дружества, те носят отговорност в случаите, когато по тяхна вина авариите в мрежата не са отстранени в срок от 48 часа.

Във връзка с публикации в медиите относно продължителни аварии по топлопреносната мрежа в гр.Велико Търново и влошено качество на топлоподаването, КЕВР изиска от ръководството на "Топлофикация ВТ“ АД, гр. Велико Търново спешно да предостави изчерпателна информация за причините за възникналите проблеми и за предприеманите мерки за тяхното отстраняване. 
На основание чл. 52, ал. 1 и чл. 54, ал. 1 от Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката, във връзка с изпълнение на условията на издадената на дружеството лицензия за пренос на топлинна енергия, в двудневен срок дружеството трябва да предостави на Комисията обобщена информация и всички необходими справки по случая. Данните следва да включват възникналите аварии за периода 01 – 25 януари 2019 г, включително брой спирания и прекъсвания /дати, продължителност, причини/, броя на засегнати абонатни станции за същия период и броя на клиентите, които са били с нарушено топлоподаване. 
От "Топлофикация ВТ“ АД, гр.Велико Търново се изисква да посочи също така статистика за постъпилите и заведени жалби и телефонни сигнали за м. декември 2018 г. и м. януари 2019 г., както и доказателства за изпълнение на задълженията на дружеството за уведомяване на клиентите за възникналите аварии и за срока за тяхното отстраняване. 
"Топлофикация ВТ“ АД, гр. Велико Търново трябва да предостави в регулатора и информация относно изпълнението/неизпълнението на чл. 43 от Общите условия относно отстраняването на авариите в срок до 48 часа и в случай на неизпълнение на чл. 43, ал. 2 – за мерки за компенсиране на засегнатите клиенти на дружеството. Съгласно Общите условия на топлофикационните дружества те носят отговорност за нерегламентирано прекъсване на топлоснабдяването. В случаите, когато по тяхна вина повредите в топлопреносната мрежа или абонатната станция не са отстранени в срок от 48 часа, дружествата дължат на битовите абонати неустойка в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението. 
В доклада на "Топлофикация ВТ“ АД, гр. Велико Търново, който в указания 2-дневен срок трябва да бъде внесен в КЕВР, следва да бъдат посочени изчерпателно предприетите от дружеството мерки, сроковете за отстраняването на авариите, както и планираните дейности за минимизиране на причините за тях.
След получаване на пълната информация от "Топлофикация ВТ“ АД, гр.Велико Търново относно точните причини за прекъсванията в топлоснабдяването, КЕВР ще прецени по-нататъшните си действия, с оглед да установи дали са налице нарушения на издадената на дружеството лицензия за пренос на топлинна енергия, както и на лицензията за дейността производство на топлинна енергия. При установени нарушения на лицензионните задължения от страна на "Топлофикация ВТ“ АД, гр.Велико Търново, енергийният регулатор ще предприеме предвидените в Закона за енергетиката административно-наказателни и принудителни административни мерки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов