Откриха обновената сграда на Дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица

Мисия

28-01-2019, 14:13

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общата стойност на проекта е 804 172 лв.

Приключи реконструкцията и обновяването на Дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица. Общата стойност на проекта, по който бе извършена енергийната ефективност на сградата е 804 172 лв. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., възлиза на 735 420 лв., от които: 85% е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а останалите 15% са от Националния бюджет. За успешната реализация на проекта има и допълнително съфинансиране от Община Горна Оряховица в размер на 68 752 лв. Ремонтът на сградата би извършен от фирма „Емили строй“ ЕООД.

Обновената сграда бе осветена от отец Антоний. На откриването присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и неговите заместници Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Анжела Досева, директорът на местната дирекция „Социално подпомагане“ Боряна Кирилова, Христо върбанов, представител на фирмата изпълнител, както и екипът на проекта с ръководител инж. Ивайло Обрешков.

По проекта се извърши обновяване на основната сграда и пристройки - работилница, три гаража, архив. Направена е външна изолация на стените, а на плоските покриви е поставена

топлоизолация и двойна хидроизолация. Таванската плоча на основната сграда е топлоизолирана. Подменени са всички дървени прозорци с нова ПВЦ дограма, както и всички външни метални и дървени врати. Монтирани са стоманени двупанелни радиатори и е изградена нова тръбна мрежа, а топлоподаването в помещенията е с автоматично регулиране. Монтиран е отоплителен котел с възможност за работа на природен газ. Подменени са и старите лампи с нови лед енергоспестяващи осветителни тела. Изградена е пожароизвестителна инсталация, аварийно и евакуационно осветление, както и мълниезащитна инсталация на сградата. За хората в неравностойно положение са изградени рампи на входовете за достъпна среда, а за преодоляване нивата на стълбището се монтираха платформи за придвижване с инвалидни колички. Клетките в санитарните помещения и санитарните прибори са преустроени за хора с увреждания. Извършен е и ремонт на покрива на южното крило, отводнителната система и възстановяването на бетоновите настилки около сградата.

С реализирането на проекта е подобрена работната среда на работещите в сградата 46 души персонал, чрез изграждането на достъпната среда е осигурен е равен достъп до предоставяни основни услуги за 2065 лица с физически увреждания.

В рамките на проекта изцяло бяха ремонтирани и обновени пенсионерски клуб „Елена Грънчарова“ и клуба на Териториалната организация на слепите, които също са част от сградата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов