НАП-Велико Търново събра 1,1 млрд.лева данъци, осигуровки, глоби и просрочени задължения

Животът

29-01-2019, 12:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Назначени са над 600 ревизионни производства за година

Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново е събрала 1, 121 млрд.лева през миналата година. Рекордната сума, която е постъпила в държавната хазна е от платени данъци, глоби, осигуровки и просрочени задължения. За предходната година от приходното ведомство в старата столица са инкасирали 1,034 млн. лева, а ръстът е с близо 80 млн. лв. Това обяви днес регионалният директор на ТД на НАП в болярския град Ивайло Здравков. "За периода са назначени малко над 600 ревизионни производства, като спадът спрямо 2017-та е наполовина и се дължи на практиката за подпомагане на доброволното издължаване", разясни Здравков. Той информира, че Специализираният отдел на НАП – Велико Търново за борба с измамите пък работи по 44 тематични ревизии.

Само за последната година приходната агенция е събрала 232 млн.лева просрочени задължения от предходни периоди.Експертите от агенцията са провели близо 1000 срещи с борчлии, с които са договорили разсрочени плащания. Около 1000 са и наложените възбрани върху движима и недвижима собственост, а след 439 публични продажби за държавния бюджет са постъпили 2,3 млн. лв. "След намесата на териториалната данъчна дирекция в старата столица 380 земеделски производители са декларирали и субсидиите си от държавата, които също се облагат с данъци", поясни Ивайло Здравков. Близо 1000 данъчни декларации са подадени в ТД на НАП в старата столица в старата столица от началото на годината. "Две трети от тях са електронни. Данъчната година стартира на 10 януари. До края на месеца изтичат три важни срока, за които платците трябва да са на ясно. Първият е този, в който физическите лица могат да ползват посочената в закона отстъпка за подаване на данъчна декларация по електронен път. Отстъпката е 5% от дължимия данък, но не повече от 500 лева", съобщи Петко Николов, директор Дирекция „Обслужване“.

Той припомни, че изискванията да се ползва отстъпката са декларацията да е подадена не по-късно от 31 януари, дължимият данък също трябва да бъде внесен до 31 януари и към датата на подаването на данъчната декларация, лицата не трябва да имат неплатени задължения. Вторият срок , който изтича на 31 януари, е свързан със самоосигуряващите се лица. „Ако до края на месеца променят начина, по който са се осигурявали през предходната година и тогава не са имали право на болничен, сега вече, след подаване на нова декларация, ще имат такова“, разясни Николов. Той допълни, че третият изтичащ срок е за лицата, платци на доходи за последното тримесечие на 2018-та година. Те трябва да декларират и внесат сумите до четвъртък.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов