Народното събрание ще проведе тържествено заседание във Велико Търново на 16 април

Мисия

29-01-2019, 14:57

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С богата програма отбелязваме 140 години от приемането на Търновската конституция

Народното събрание на Република България ще проведе тържествено заседание във Велико Търново на 16 април тази година. Тогава ще е кулминацията на тържествата, с които ще бъдат отбелязвани 140 години от приемането на Търновската конституция. Национален център на честванията ще е Старата столица. Това обявиха днес в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ в старопрестолния град кметът Даниел Панов и председателят на Парламента Цвета Караянчева. Те представиха богатата програма за паметната годишнина, както и инициативния комитет, който е двигател на честванията.

„В деня, в който е приета Търновската конституция, Княжество България тръгва по свой собствен път на развитие. Датата 16 април 1879 година бележи събитие, чието държавническо значение е също толкова голямо, колкото Съединението и Независимостта. Искаме тази година  годишнината да бъде на гражданите. Те да научат повече и да разберат значението на Търновската конституция, която е сред най-прогресивните основни закони за времето си в цяла Европа, за парламентарния живот в България, за хората, които са съвременните строители на страната ни“, каза Цвета Караянчева. 

Родолюбивата идея обединява в инициативен комитет видни великотърновци. В него влизат кметът и председател на Сдружението на общините в България Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, Нейко Генчев - общински съветник, собственик на издателство “Фабер” и председател на Институт за приложна музеология, проф. д.и.н. Милко Палангурски - историк  и преподавател във ВТУ, Веселка Коева - адвокат и член на Висшия адвокатски съвет, Йордан Цветанов - адвокат, председател на УС на Фондация “Център за обучение на адвокати Кръстю Цончев”, д-р Иван Църов - директор на Регионален исторически музей - Велико Търново, проф. д-р Пламен Павлов - историк и преподавател във ВТУ, почетен гражданин на В. Търново, проф. д-р Хитко Вачев – археолог, Венцислав Спирдонов - председател на Великотърновски общински съвет, бриг. генерал Пламен Богданов - началник на Национален военен университет “Васил Левски”, проф. д-р Христо Бонджолов - ректор на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, Даниела Минева - председател на Адвокатски съвет към Великотърновска адвокатска колегия и д-р Иван Александров  - директор на Регионална библиотека “Петко Р. Славейков”.

„Днес е един хубав ден за Велико Търново. Радвам се, че тази идея бе подета от инициативния комитет. Благодаря на всички наши съграждани и на г-жа Караянчева за добрата организация. Велико Търново ще е център на събитията. Това е един висок приз за нас, великотърновци, а и за всички българи“, коментира Даниел Панов.

Първото събитие от програмата на честванията е концерт на Софийска филхармония  на 5 февруари в зала “България” в София, обяви Цвета Караянчева. На 10 февруари ще бъде проведен Ден на отворените врата в Парламента, по време на който ще бъде показан оригиналът на Търновската конституция, предоставен от ДА “Архиви”. Вече е започнала пътуващата изложба, представяща в цяла България артефакти и снимки от Учредителното събрание. Тя ще бъде експонирана във всички областни градове.

За да влязат в духа на парламентаризма, активни и будни млади хора ще се включат в състезание по дебати, което ще се проведе в няколко кръга, а победителите ще мерят сили в залата на Народното събрание.

На 15 април Старата столица ще е домакин на голяма научна конференция за Търновската конституция и действащия основен закон, в която ще участват водещи историци и юристи. Същия ден ще бъде открита и изложба „Дневниците на Народното събрание” в Читалище “Надежда”. След това в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена изложбата, посветена на изработването и подписването на Търновската конституция. Също там ще бъде проведено и тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, а вечерта на 15 април в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” ще има концерт на ансамбъл “Българе”, който ще е със свободен вход.

Кулминацията на честванията продължава във Велико Търново на 16 април. Докато Народното събрание заседава в историческата зала на музей “Възраждане и Учредително събрание”, едновременно във всички български училища ще бъде проведен Урок по Конституция. Целта е децата и младежите да се запознаят със значението и важността на най-важния правен документ в България.

След заседанието, по време на което ще бъде прието обръщение към българския народ, официалните лица и гостите ще преминат в шествие по централната улица на града, за да поднесат венци и цвета на паметника “Майка България”. Същия ден Националният гвардейски оркестър ще покаже спектакъла си “Искри”, а вечерта ще приключи с тържествена заря проверка на площада пред Царевец и със спектакъла “Звук и светлина”.

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)