Галерията за съвременно изкуство Heerz Tooya отвори врати във Велико Търново

Велико Търново Лайф

30-01-2019, 14:17

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Собственик е норвежецът Ларс Нордби, който от три години живее в павликенското село Вишовград

С мисията да сближи младото поколение със съвременното изкуство отвори врати във Велико Търново галерията за съвременно изкуство Heerz Tooya. Новото арт-пространство ще даде възможност и на артисти от цял свят да покажат своето творчество пред публиката в Старата столица.

Собственик на Heerz Tooya е Ларс Нордби – визуален артист от Норвегия, който от три години живее в павликенското село Вишовград. След няколко успешни изложби във Венеция, Чикаго, Осло и Велико Търново той решава да има свое изложбено пространство, в което да кани значими артисти и да покаже тяхното изкуство.

Първата изложба в новата галерия е на Тим Бригнал. Роденият в Перу художник от няколко години живее в село Водолей. Именно върху местната общност в селото е фокусиран творческият му интерес. В картините си авторът отразява изследователската връзка, който има със субектите си. „Всевъзможни кратки изречения, по дузина наведнъж, продължават да привличат вниманието ми, докато наблюдавам хората. Всеки уловен момент е изпълнен с герои в една всекидневна съноподобна аутопсия“, описва работата на автора кураторът на изложбата Ларс Нордби. В картините на Тим Бригнал за обща снимка се събират произволни лица, които изживяват перфектните си животи. Бездомен човек се хвали с хубавата си жена. Жена се опитва да избяга, но само в собствените си сънища. Мъж, който плаче, докато мастурбира всеки последен четвъртък от месеца. Близначки, които се превръщат в богини, за да въдворят баланс в селото.

„Това, което ние виждаме в другите; начинът, по който ние лично осмисляме тяхната виртуалност, и начинът, по който изразяваме това, са обречени на провал, но въпреки това те са заредени с особена сила и усещане за лукс. Изглежда сякаш търсенето на истината в другите и в самите себе си е начинание, достойно само за квантовото поле на междуличностното, а не е абсолютната истина, която често сме нетърпеливи да потопим в собственото си въображение“, обяснява още кураторът на изложбата.

Преди Велико Търново Тим Бригнал е имал самостоятелни изложби в Амстердам и Лондон.

Изложбата „Водолей“ на Тим Бригнал е в галерия Heerz Tooya до 18 февруари. След нея в арт-пространството ще бъде показана изложба на Радостин Седевчев.

Галерия Heerz Toya ще показва и създаденото от резидентите в програмата ARV.I. Това е другата инициатива на Ларс Нордби, който посреща 3-4 артисти годишно за арт-резиденция в село Вишовград.

 

Галерия Heerz Tooya е на адрес: Велико Търново, ул. Иван Вазов 11. Отворена е в четвъртък и петък от 14:00 до 16:00 ч и в събота от 16:00 до 20:00 ч.

Повече информация можете да намерите на адрес: www.heerztooya.com



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов