Първото българско народно читалище отбеляза 163 години от създаването си

Велико Търново Лайф

30-01-2019, 14:32

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Паметната плочата пред дома на Димитър Начович бе отрупана с цветя

Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“ е учредено на 30 януари 1856 г., по инициатива на Димитър Начович, Емануил Васкидович, Георги Владикин и Христаки Филчов. За поредна година пред къщата на един от първооснователите в Свищов се събраха признателни граждани, читалищни настоятели, представители на културните институции и общинското ръководство, за да изразят своята почит към родоначалниците на читалищното дело в България, започнало от Свищов. Паметната плоча пред дома на Димитър Начович за поредна година бе отрупана с цветя в израз на благодарност и признателност към достойните предци, радетели за култура и просвещение.  

Поздравителни слова по повод годишнината поднесоха председателят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Пламен Александров и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов. Пламен Александров сподели радостта си, че българските читалища, със своята дейност, продължават да бъдат най-близко до хората и именно по тази причина те ги отъждествяват като техни – „Нашето читалище“, казват често хората живеещи в едно населено място и това е показателно за тяхното отношение“, каза той. Росен Маринов подчерта, че изключително важно, в динамичните процеси на времето, е читалищата да изпълняват основните си културно-просветителски функции, отговаряйки адекватно на нуждите и очакванията на хората.

На събитието присъстваха зам.-кметът инж. Пламен Петков, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, директорът на Историческия музей Ивелина Иванова, читалищни, културни деятели и граждани.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)