Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов

Мисия

30-01-2019, 14:50

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Благослов бе отслужен от отец Славчо

Велико Търново почете Стефан Стамболов. С военен ритуал в Старата столица бе отбелязана 165-годишнината от рождението на големия български държавник. Жители на града, ученици и млади хора, общественици и представители на институции, организации и сдружения се събраха пред паметника на Стамболов, за да си спомнят за живота и делото на бележития българин, роден във Велико Търново и управлявал България в периода 1887-1894 година.

Програмата започна с литературно-музикалната композиция „Стефан Стамболов - революционер, поет, държавник“, изпълнена от учениците Десислава Димитрова, Мирослава Дончева и Бирджан Яначков. Слово произнесе директорът на Регионалната библиотека Петко Р. Славейков“ Иван Александров, който припомни, че именно 30 януари е датата, считаната от историците за рождена на Стефан Стамболов.

Подчертано бе, че само 21-годишен, Стамболов вече е възприет като наследник на Апостола на свободата на Васил Левски, веднага след Априлското въстание готви съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война оказва много голяма помощ за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. По време на честването бе изтъкната също голямата заслуга на Стефан Стамболов за изграждането на основите на модерната България, за създаването на висшето образование, за развитието на икономиката и стопанството.

Благослов бе отслужен от отец Славчо, а венци и цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметовете на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, началникът на НУВ „Васил Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов. Същото сториха представители на различни институции, организации, сдружения, клубове, ученици и жители на Старата столица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов