Великотърновският общински съвет, без групата на БСП, подкрепи бюджета и инвестиционната програма за 2019 г.

Мисия

31-01-2019, 12:56

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Запазват се ставките на данък сгради и на таксата за битови отпадъци, приоритет е образованието

С 29 гласа „за”, пет „против” и без въздържали се проектът за бюджета на община Велико Търново днес беше приет от местния парламент. Гласуването бе предшествано от бурни дебати, като групата съветници от БСП за поредна година разкритикуваха инвестиционната програма и не подкрепиха бюджета.

Финансовата рамка бе представена от кмета инж. Даниел Панов, който в продължение на близо 40 минути изброи приоритетите на общината и  значимите обекти, залегнали в инвестиционната програма. Той благодари на общинската администрация за неуморния труд през последните два месеца, за да изготви бюджета и разкритикува БСП, които се оказа, че са внесли предложенията си за инвестиционната програма в последния момент. Оказа се, че социалистите искат от Общината да предостави безплатен транспорт за пенсионерите, като посочената обаче сума от социалистите, с която Общината да финансира това намерение, ще стигне само за 294 пенсионери… Друго инвестиционно предложение на БСП е за изграждането на многоетажен паркинг, но посочения от социалистите терен, на който да се случи този паркинг, се оказа собственост на Великотърновската митрополия.

От името на групата на съветниците от БСП Петко Тюфекчиев разкритикува общината за мръсния въздух, лошата инфраструктура, която води до затруднено снегопочистване и сметоизвозване, като обобщи, че бюджетът е лишен от визия за Велико Търново. Подкрепи го колежката му Валерия Дончева, която в есеистичен стил разказа с какви проблеми се сблъскват всеки ден великотърновци. Използвайки заглавия от местни медии, тя обвини кмета, че ги използва в своя полза.

 

„Благодаря на колегите, че не ме натовариха да правя политически изказвания, защото по предишните изказвания виждам, че предизборната кампания вече е започнала.” – това каза от трибуната общинският съветник от Реформаторския блок Мирослав Трифонов. И продължи : „Какво означава да не се подкрепи един бюджет? Това означава, че общината просто спира да работи. Даниел Панов е избран от великотърновци и този бюджет е за тях, за техните нужди. Затова ние ще го подкрепим.”

 

Кметицата на Дебелец Снежана Първанова, от името на Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”, представи бюджетната рамка за малките населени места. „Тази година средствата за нас са с близо 300 000 лв. повече. Приветстваме, че Общината ще финансира нова дейност, а именно поддръжката на детските площадки и гробищните паркове в малките населени места. 18 000 лв. са отделени за културни мероприятия, а 73 000 лв. – за поддръжка на стадионите при 50 300 лв. за миналата година. Бюджетът за 2019 г., според нас, е баланс между желаното, необходимото и реалното.” – подчерта Първанова.

След като отново поиска думата, инж. Даниел Панов, като председател на Управителния съвет на НСОРБ обясни, че и кметовете на БСП в страната са доволни от рамките на бюджетите си. Недоволство от страна на всички кметове има относно средствата за инфраструктура, но са получили уверение, че след въвеждането на тол – таксата сумите ще се увеличат.

„Всички имаме деца, уважаеми съветници от БСП. След всички нападки и обиди, които отправихте към мен и общинската администрация, се замислете как ще се почувстват вашите деца, ако вие получите подобни нападки. Аз съм дипломатичен човек и винаги съм подхождал с разбиране към градивната критика. Но не приемам да ме нападате с измислици. Лично за себе си не съм решил дали ще се кандидатирам отново за кмет, но вие определено с тези си действия няма да си увеличите нито симпатизантите, нито гласоподавателите.” – подчерта кметът Панов.

След повторно гласуване, поискано от Стоян Витанов от БСП, рамката на бюджета  и инвестиционната програма на община Велико Търново за 2019 година беше приета с 29 гласа „за”, петима „против” / групата съветници на БСП/ и без въздържали се.

 

91,6 милиона лева е стартовият бюджет на Община Велико Търново за 2019 година. Запазват се ставките на данък сгради и на таксата за битови отпадъци. Променя се единствено методиката за налога за автомобили, в съответствие със законодателните изменения. За три от общо шест категории автомобили са избрани минималните ставки, а за другите три класа нивата на облагане намаляват. На 30% от всички автомобили данъците ще намалеят, включително и на голям брой масови возила. На още 27% от по-старите автомобили облагането не се променя, или ако има увеличение, е с до 5 лева на година. На други 30% от по-старите превозните средства данъкът расте символично с до 10-15 лева на година.

43,3 милиона лева е общата субсидия за делегирани от държавата дейност – с 6,7 милиона лева повече. Средствата за образование са 27,7 милиона лева, или с 4,8 милиона лева над тези за 2018 година. Увеличение на парите ще има за здравеопазването, културата и туризма, социалните дейности и здравеопазването.

Местните и дофинансирани от държавата дейности са в размер на 41,4 милиона лева – с 8,4 милиона лева повече спрямо 2018 година. Прогнозираните местни данъчни приходи са 20 милиона лева, още толкова е планът и за неданъчните постъпления. Финансовата стабилност е подчертана и от общия размер на дълга е около 8% от собствените приходи на общината, при таван от 15%.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов