Уникална изложба в Търново показва за първи път фейлетони и статии на Борис Денев

Мисия

02-02-2019, 13:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновци могат да я видят на 12 февруари от 18 ч.

На 12 февруари от 18 ч. в Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново ще бъде открита изложба в която за пръв път ще бъдат показани негови фейлетони и статии, публикувани на страниците на различни издания в периода между двете Световни войни. Успоредно с това ще бъдат представени и негови рисунки. В своите публикации, той засяга теми на обществения живот, повлияни от динамичните събития от 30-те години на ХХ-век. Освен събитията около войните, той разглежда и проблеми свързани с градоустройството, изкуството, грамотността и правописа – неща свързани с личния му живот. Борис Денев обръща особено внимание на унищожаването и обезличаването на малките градчета по Черноморието и родното Търново. Друг акцент в неговите публикации е опитите по онова време за промяна на чужди названия с български.

За поредна година Художествена галерия „Борис Денев” в старата столица ще почете рождения ден на своя патрон. Борис Денев е един от най-разпознаваемите български художници, известен със своите пейзажи, както и някои портерти и фигурални композиции.

Роден в Търново на 7 февруари 1883та година, той се изявява като самоук художник през 1909 г. с първата си самостоятелна изложба. През 1909 – 1914 г. специализира живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк. Става доброволец в Балканската война. През 20-те години на миналия век работи известно време в Италия.

Бил е учител в Първа мъжка гимназия в София, а от 1931 г. се отдава на свободна практика.

Членува активно в дружеството „Родно изкуство“ и участва в организирането на няколко наши изложби в чужбина, включително в качеството на комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г.

След Деветосептемврийския преврат на 1 ноември Борис Денев е арестуван от новата власт. След пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер е освободен, без да бъде съден. Изключен е от Съюза на българските художници. През 1956 г. Борис Денев е възстановен в СБХ, а през 1967 г. е напълно реабилитиран и удостоен със званието „Заслужил художник“, но едва през 1980-те години СБХ организира негова изложба.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)