Община Горна Оряховица променя налога за преводните средства

Мисия

03-02-2019, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Промяната се налага заради новите нормативни изисквания

През 2019 г., заради промяна в законодателството, данъкът върху превозните средства ще се определя по нова формула. Това основно касае леките коли и товарните автомобили до 3,5 тона. В основата на промяната е въвеждането на екологичен компонент, като същността е, че за автомобилите, които замърсяват повече околната среда, ще се заплаща по-висок данък.

Стандартите, които имат значение за изчисляването на данъка върху автомобилите са: „Евро 1“, „Евро 2“, „Евро 3“, „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“. Колкото по-голяма е цифрата след съответния стандарт, толкова по-късно е въведен и толкова по-строги изисквания поставя към екологичността на превозното средство. Екологичният компонент е по-висок за колите, които спадат към по-старите екологични категории и съответно по-нисък за тези, които спадат към по-новите „Евро 6“ и „ЕЕV“.

Законодателят дава право на общинските съвети да определят в определен диапазон коефициента за екологична категория и размера на данъчната ставка според киловатите на автомобила. В Закона са определени шест диапазона на мощности на автомобила и съответно минимална и максимална стойност на границите за размера на данъка за всеки диапазон, като диапазоните до 37 и до 55 kW се обединяват в един – до 55 kW. В същото време се включват два нови диапазона по отношение на най-мощните автомобили, а именно: над 150 kW до 245 kW вкл. и над 245 kW.

На Общинския съвет в Горна Оряховица бе предложено да определи екологичния коефициент в различните категории. За автомобилите без екологична категория и категории „Евро 1“ и „Евро 2“, при коефициент в диапазона 1,10 – 1,40, определен от Закона, на горнооряховските общински съветници се предлага да определят коефициент 1,15. За категориите „Евро 3“, „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“, предложението е за минималните стойности определени в закона.

По отношение на мощността на двигателите на автомобилите, се запазват до сега съществуващите ставки. Предложение за промяна има само за новообразуваните категории. В категорията над 150 kW до 245 kW вкл., завишението на ставката е с 0.10 лв. , спрямо до сега действащата, която е 1,80 лв. В категорията над 245 kW – предложението е за минимума определен от закона – 2.10 лв. за 1 kW.

С промените в законодателството отпада облекчението на автомобилите с действащо катализаторно устройство. Намалява се обаче данъка на леките коли над 74 kW, които до сега не са ползвали облекчение.

Експертите уточняват, че тъй като характеристиките за всеки автомобил са индивидуални, увеличението или намалението на данъка също се определя индивидуално, според данните от регистрационния талон на колата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)