Музеят с изложба за 140-годишнината на Учредителното събрание и Търновската конституция

Мисия

04-02-2019, 10:08

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще е на разположение от 8 февруари до 20 април

С фотодокументална изложба Регионален исторически музей-Велико Търново отбелязва 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

В експозицията чрез оригинални фотоси са представени старо Търново, сградата на бившия турски конак, където се свиква „събора” на нотабилите, както и графики от вътрешната уредба на заседателната зала. Специално място е отредено на основните фигури, оратори и представители на либералното и консервативното течение в събранието – екзарх Антим I, Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович, Тодор Икономов и д-р Константин Стоилов; реликвите – бронзовия звънец, конституцията, държавния герб и т. н.

Идеята за „Търново като люлка на българската държавност” е доразвита с отделни художествени визии, посветени на Първото, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото Велики народни събрания, заседавали в старата столица в унисон с държавната приемственост и традиции. Темите са представени с оригинални фотоси на Александър I Български, Фердинанд Сакс-Кобург-Гоатски, читалище ”Надежда” по време на Третото и Четвърто събрание, посрещането на царските особи в Търново.

Отделено е внимание и на тържествата по повод 130-тата годишнина от Учредителното събрание, като са показани конституциите на България от 1947, 1971, 1991 г.

Изложбата "140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция" ще е експонирана от 8 февруари до 20 април на ул. „Независимост“ пред факултет „Изобразително изкуство“ във Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов