От днес община Велико Търново приема документи за целева помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Мисия

05-02-2019, 15:38

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

70 000 лева е общото финансиране по Програмата за асистирана репродукция

За поредна година Община Велико Търново отпуска 70 000 лева по Програмата за асистирана репродукция. Двойките могат да подават документи от днес до 5 март включително, съобщи кметът инж. Даниел Панов. Фондът осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.
Формулярите са налични както в центъра за услуги и информация в общината, където трябва да бъдат депозирани документите, така и на уеб-страницата veliko-tarnovo.bg.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като началните средства са 30 000 лева. От 2012 година бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и годишният му размер е минимум 70 000 лева. Подпомагането на двойките с репродуктивни проблеми бе кауза и на два коледни благотворителни бала на Велико Търново – през 2011 и 2016 година. От двете събития са събрани и отпуснати допълнително 21 296 лева.
Над 140 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция, част от които – над два пъти. 54 са новородените бебета, чиито родители са били включени в инициативата. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов