Фабрицио Дзарконе от Световната банка: Велико Търново е магнит за чуждестранни инвестиции

Мисия

06-02-2019, 17:12

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Постоянният представител на финансовата институция у нас се срещна с кмета инж. Даниел Панов

Велико Търново се е превърнал в град магнит за чуждестранни инвеститори и нови жители. Това заяви при среща с кмета на старата столица Даниел Панов постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе. Той коментира,че старата столица има изключително добре разработен икономически модел, който води до растеж на града и подобряване на човешкия капитал. Дзарконе припомни, че в момента в България има отлив на инвеститори, но в болярския град действа точно обратна тенденция.

„Това, което видяхме при посещението си във Велико Търново, е, че градът привлича млади хора. Това е един обратен параграф 22 като се създават добри условия, които водят нови хора. Те остават да работят в града и това генерира такава среда, която привлича още млади хора. Също така разбрах и, че раждаемостта се е повишила, което само по себе си е повод за празнуване“, заяви пред журналисти Фабрицио Дзарконе.

Даниел Панов пък допълни, че Велико Търново е един от бързо развиващите се градове у нас и посочи, че е договорено да се ползват добри практики от други европейски населени места, които вече са минали по този път.

Градоначалникът изтъкна, че въпреки, че Велико Търново е малък град всички международни анализи и доклади, в които той е споменат, го определят като успешен модел. „Това, което коментирахме във връзка с проблемите в местната власт бе свързано със спирането на програмата за саниране на многофункционалните жилищни сгради. Да, може би методът на този проект не беше добър. Може би трябваше да се определят жилищата и жителите на съответната община. Но в крайна сметка Националното сдружение на общините в България направи няколко модела, които може да се взаимстват, както от Министерство на регионалното развитие, така и от Министерството на финансите, за да продължи програмата. Имаме решение на общото събрание на НСОРБ, че бихме подкрепили такова продължение“, обясни Даниел Панов.

По думите му към момента има внесени и одобрени документи за саниране на 57 сгради в страната. Другият проблем, който отново е на дневен ред , е свързан с осигуряване на повече средства за четврътокласната пътна мрежа в страната. Увеличението през настоящата година е 10 млн. лв. за цялата страна, въпреки, че са искани 100 млн.лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов