Велико Търново с поредно европейско признание за фестивалите „Сцена на вековете“ и „Arbanassi Summer Music“

Мисия

07-02-2019, 10:57

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявите са удостоени със Знак за европейски фестивал за 2019 и 2020 година

За трети пореден път Велико Търново получава европейско признание за два от най-популярните в страната и чужбина културни форуми. Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ и Международният фестивал за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music” са удостоени със Знак за европейски фестивал за 2019 и 2020 година. Одобрението е от международно жури на Европейската фестивална асоциация, подкрепяна от Европейската комисия и от Европейския парламент.

„Сцена на вековете“ и „Arbanassi Summer Music“, чийто организатор е Община Велико Търново, затвърждават мястото си в платформата EFFE - „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа. Същия престижен статут и висока оценка получава и Международният филмов фестивал „На Източния бряг на Европа“, който всяка година се провежда в Старата столица в рамките на международната борса „Културен туризъм“.

Освен международно признание, европейският знак има роля и за популяризирането на културните събития, като ги включва в глобална мрежа от 750 фестивала, всеки от които е с високи артистични качества и важно въздействие на местно, национално и световно ниво.

„Сцена на вековете“ и „Arbanassi Summer Music“, заедно с „На Източния бряг на Европа“ заемат централно място в културния календар на Велико Търново за 2019 година. Освен това обаче, трите фестивала са част от новия сайт на EFFE – www.festivalfinder.eu, създаден с цел да събира и предоставя на публиката цялата необходима информация за всички културни форуми, носещи европейския знак. Великотърновските фестивали са част и от общоевропейския събитиен календар на Европейската фестивална асоциация, а международната кампания за популяризиране на „Европа на фестивалите“ за 2019-2020 г. ще бъде открита в Брюксел на 5 март.

Европейският статут е признание за голямото значение  на „Сцена на вековете“, „Arbanassi Summer Music” и „На Източния бряг на Европа“ за популяризирането на българската култура и изкуство в целия свят.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов