Кирил Ананиев: 30 млн. лв. над предвиденото за тази година ще получат областните и общинските болници

Животът

08-02-2019, 14:24

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Този ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в тях

„Правителството ще осигури допълнително финансиране от 30 млн. лв. за областните и общинските болници. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет. От тези средства 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. - за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на НЗОК и на МЗ за 2018 г., приети от Народното събрание. От тези 66 млн. лв. – 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници“. Това заяви Кирил Ананиев на брифинг след среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и представители на Сдружението на общинските болници.

Този ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници. За общинските болници увеличението на разходите за персонал ще бъде с между 25-40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10-15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК. Това стана ясно още от думите на министър Ананиев.

Министърът уточни, че освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население. Съвместно със Сдружението Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им. През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни  заведения при изпълнението на дейността им, посочи още Ананиев.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев изрази благодарност от името на управителите на общински лечебни заведения за бързите решения, като посочи: „Днес постигнахме нещо, което не вярвах че ще се случи. Това е първата стъпка в правилна посока. Всички сме удовлетворени“.  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)