Проф. Христо Бонджолов : Искаме възпитаниците ни да започнат стаж и работа още, докато следват

Животът

09-02-2019, 09:00

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ректорът взе участие в дискусията „Моята мечта за моя град”

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов взе участие в дискусията „Моята мечта за моя град”, която е по инициатива на българския евродепутат от групата на ЕНП г-жа Ева Майдел.
Голямата зала на Община Велико Търново се оказа тясна, за да побере всички желаещи, които решиха да се включат в срещата, а сред тях бяха много млади хора, студенти и ученици, представители на институции, различни организации и граждани.

Проф. Хр. Бонджолов припомни, че през последните години активно се работи за сътрудничеството между бизнеса и Великотърновския университет.
„Съобразихме нашите учебни планове с изискванията на бизнеса, така че да не е необходимо абсолвентите ни да се доквалифицират след завършване на висшето си образование. Идеята, която имаме, е възпитаниците ни да започнат стаж и работа още, докато следват. Открихме нови специалности, които са добре платени и търсени от работодателите. Такъв е случаят със специалностите „Софтуерното инженерство“ и „Приложна лингвистика с информационни технологии“. Университетът става все по-атрактивен и за чуждестранните студенти. Опитваме да направим и първия филиал изобщо на чуждестранен университет на територията на Република Македония. Очакваме съвсем скоро решението на македонското правителство, което да даде разрешение това нещо да се случи. Не сме спрели да работим през тези години, за да подобрим средата за обучение и работа във Великотърновския университет“, каза ректорът на ВТУ по време на дискусията.

Кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов припомни, че благодарение на анализа на пазара на труда, който бе направен преди три години, старата столица е оптимизирала връзката между образованието и бизнеса, а в нашите училища вече има успешни професионални паралелки. Той призова младите хора да бъдат активни и инициативни, да инвестират в своето образование, да бъдат предприемчиви и да не се страхуват да споделят вижданията си за бъдещето на Велико Търново.

„България има нужда от мечтите на българите. Велико Търново е град, който дава възможности на хората да реализират своите идеи. Важно е заедно да начертаем пътя, по който ще вървят бъдещите поколения”, сподели Ева Майдел.

На срещата присъства и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов