Наказват със затвор принуда в условията на домашно насилие

Животът

09-02-2019, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Наказателния кодекс

Убийство в условията на домашно насилие ще се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, реши парламентът. Депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Наказателния кодекс. С измененията се дава определение за престъпление, извършено "в условията на домашно насилие". Това е престъпление, предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права и е осъществено спрямо възходящ, низходящ, съпруг или бивш съпруг, лице, от което има дете; лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство или лице, с което живеят или са живели в едно домакинство.

За противозаконно лишаване на някого от свобода и за принуда да извърши или претърпи нещо в условията на домашно насилие се предвижда затвор от три до десет години. За закана за убийство в условията на домашно насилие наказанието ще е лишаване от свобода до шест години. Парламентът записа още санкции за държане като заложник и телесна повреда в условията на домашно насилие. На второ четене от измененията отпаднаха текстовете за склоняване към самоубийство.

Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота или здравето на негови близки, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация, записаха депутатите. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години.

Парламентът увеличи наказанието за принуда за встъпване в брак. До момента законът предвиждаше лишаване от свобода до три години, сега наказанието става от една до шест години затвор. Когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник или по отношение на непълнолетно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години.

По предложение на граждански организации парламентът увеличи санкциите за преодоляване на синдрома на родителското отчуждаване. Родител или друг сродник, който не изпълни или по какъвто и да е начин осуети изпълнението на съдебно решение относно упражняване на родителски права или относно лични контакти с дете, се наказва с пробация и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до шест месеца и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)