Председателят на Венецианската комисия става Почетен доктор на ВТУ - velikotarnovo.utre.bg

Председателят на Венецианската комисия става Почетен доктор на ВТУ

09 февруари 2019, 13:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Д-р Джани Букикио е една от забележителните личности в съвременна Европа

Почетното звание „Почетен доктор на ВТУ” да се присъди на д-р Джани Букикио, реши Академичният съвет на висшето учебно заведение.

Д-р  Букикио е една от забележителните личности в съвременна Европа, едновременно с това известен учен, юрист и преподавател, се посочва в мотивите на комисията, номинирала го за отличието. Завършил е право в университета в Бари (1967 г.), където защитава и дисертация, посветена на Обединените нации и става доктор на юридическите науки (1968 г.). Преподава в Института по международно право и политически науки в Бари, както и като гост-лектор в Съвета на Европа (1968-1971 г.). От 1971 г. до 2009 г. работи в Съвета на Европа. От 2009 г. до момента д-р Джани Букикио е председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (известна като Венецианската комисия).  Той е носител и на множество държавни ордени и награди от различни страни, сред които Италия, Русия, Албания, Франция, Литва, Румъния, Молдова, Австрия, Унгария, Бразилия и много други.

Д-р Джани Букикио е автор  на множество студии и статии в областта на основните права, конституционното и международното публично право. В качеството си на председател на Венецианската комисия д-р Джани Букикио е подкрепил демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на Конституцията, както и по ред законодателни инициативи за реформиране на съдебната система. Д-р Букикио има неизмерим принос за развитието на конституционния диалог не само в региона, но и в света, се изтъква още в мотивите на Академичния съвет на Великотърновския университет.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета