Приложения с виртуална реалност учат и забавляват посетителите в Етъра

Велико Търново Лайф

09-02-2019, 10:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Разработката е на екипа на проф. Стоян Малешков

Проф. Стоян Малешков от „Виртуална и разширена реалност” – лабораторен комплекс на София тех парк, заедно с членове на екипа си представи в ЕМО „Етър” разработки на виртуална и разширена реалност.

Сътрудничеството с музея даде възможност да бъдат създадени приложения с много добро качество и уникални за страната, които бяха показани в края на миналата година на изложение в предградията на Париж.

Пред екипа на ЕМО „Етър” бяха представени две от разработките. Основната идея е публиката да види тази страна от музея, която е трудно да бъде представена в реалността. Средствата на виртуалната и разширена реалност дават възможност за това.

Първото приложение е за Шарланджийската работилница в музей „Етър”, а второто – създадено специално за изложението в Париж, показва как се работи със струг, задвижван от вода. От екипа на лабораторията допълниха, че приложенията с виртуална и разширена реалност позволяват на посетителите да опитат да работят със стари съоръжения, като забавляват и обучават публиката. Приложението дава възможност на хората преди да направят посещението си в музея, да имат информация какво преживяване ги очаква. Това е вариант за популяризиране на институцията и провокация за привличане на повече посетители.

Три виртуални стаи са готови в момента. Помещението със занаята тъкачество е въвеждащо и в него има най-малко интерактивност. Идеята е хората да свикнат с виртуалната реалност, да се огледат и да усетят тази среда. Във виртуалната стая за бакърджийство и грънчарство интерактивността нараства. Тук може да се вземе бардуче, да се надуе и да се чуе звук. На третото ниво е разположен струг с въртяща се заготовка, където човек да изработи избран предмет, виртуално разбира се. Допълнително разположен лост, който може да се задвижи с ръка, симулира увеличение на скоростта, чрез пускане на повече вода.

За околните движенията на човек, потопен във виртуална реалност, изглеждат странни. Затова има разположен монитор, който представя какво се случва там. Така всеки е съпричастен към преживяното във виртуалната реалност.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов