Бившите умиротворители от Камбоджа искат статут на ветерани

Животът

09-02-2019, 15:39

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участниците в мисията учредиха във Велико Търново национално сдружение

Национално сдружение учредиха днес във Велико Търново участвалите преди 26 години в умиротворителната военна мисия на ООН в Камбоджа. По списък те са 1 446 души, като от Великотърновска област са били 34 военни.

Днес в старата столица се събраха близо 50 бивши командоси от цялата страна за учредяването на структурата. Един от инициаторите е Иво Христосков, според който целта на сдружението е да запълни институционалния вакуум. „Преди 26 години ние бяхме изпратени в една държава, където си свършихме работата, дадохме жертви и нашата страна ни забрави. Голяма част от другарите ни днес се нуждаят от специализирана помощ, страдат от посттравматичен стрес и им трябва лечение. Ние бяхме взети, използвани и забравени. За тази мисия не се говори, а тя беше уникална и може би най-голямата в историята на ООН. В момента кралство Камбоджа се развива добре и ние трябва да се гордеем с това. Нашите ветерани, обаче, не са признати за такива и нямат никакви облаги.” – подчерта Христосков.

Сред учредителите днес беше и о.з.полк. Стефан Давидов. Той е бил заместник-командир по техническата част на пехотния батальон „Сини каски” в Камбоджа и е отговарял за цялата логистика. „Мисля, че се справихме добре, съдейки по оценката, която ни беше дадена на международно ниво. Най-трудното в една такава мисия е адаптацията и имаше хора, които не издържаха и си тръгнаха. Международни изследвания показват, че максималната продължителност на една такава мисия трябва да е 4 месеца, а ние бяхме в Камбоджа една година и 4 месеца.” – разказа полковникът. Оказало се, обаче, че още по-трудна за командосите била реадаптацията при завръщането им.

Днес бившите умиротворители създадоха сдружението, което е отворено и за участници в други подобни мисии. Целта им е чрез промяна в законодателството те да получат статут на ветерани у нас.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов