Тече националният кръг от конкурса на Европейската комисия за предприемачество - velikotarnovo.utre.bg

Тече националният кръг от конкурса на Европейската комисия за предприемачество

12 февруари 2019, 07:20 | Мария Христова
  • Снимка:
    ЕК

През миналата година Община Габрово спечели в категорията „Насърчаване на предприемаческия дух“

За десета поредна година ще се проведе националният етап на конкурса „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството“. Срокът за включване е до 22 май 2019 г.

Това е инициатива на Европейската комисия за активизиране ролята на публичния сектор на местно, регионално и национално ниво в насърчаване на предприемаческия дух и развитието на малкия бизнес. В България координатор на конкурса е Министерството на икономиката.

Целта е да бъдат открити и отличени най-успешните и оригинални инициативи, реализирани от публични институции или чрез публично-частно партньорство, които са вдъхновение за бъдещите предприемачи.

Важно условие за кандидатите е да участват с един проект, чиито последни резултати имат поне две години история в една от следните шест категории: „Насърчаване на предприемаческия дух“, „Инвестиране в изграждането на умения“, „Подобряване на бизнес средата“, „Подкрепа за интернационализирането на бизнеса“, „Подпомагане развитието на „зелени“ пазари и ефикасното експлоатиране на ресурсите“, „Отговорно и интегриращо предприемачество“.

Обособени са два етапа – национален и европейски. Кандидатите могат да продължат участие в европейския етап, след като са преминали успешно през селекция  в собствената си страна. Ще бъдат излъчени две инициативи в две различни категории, които ще бъдат отличени на специална церемония и ще представляват страната на европейско ниво. На финала за всяка от категориите ще бъде избран по един победител и един носител на голямата награда.

Заключителното събитие ще се състои на 26 ноември 2019 г. във финландската столица Хелзинки по време на Осмата асамблея на малките и средните предприятия.

През миналата година Община Габрово спечели в категорията „Насърчаване на предприемаческия дух“ с проекта „Иновационен лагер – Габрово“ (Gabrovo Innovation Camp). Другият победител в националния етап беше инициативата „Подкрепа на интернационализирането и дигитализацията на бизнеса на МСП в България и Европа“ на Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес „Обединени бизнес клубове“.

Повече информация за Европейските награди за насърчаване на предприемачеството и формуляра за участие са публикувани на уебсайта на Министерство на икономиката: http://www.mi.government.bg/bg/themes/evropeiski-nagradi-za-nasarchavane-na-predpriemachestvo-8-285.html

Новини за конкурса – на сайта на Европейската комисия: https://blogs.ec.europa.eu/promotingenterprise/

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета