Президентът Румен Радев пристига за Трифон Зарезан в Сухиндол

Животът

13-02-2019, 11:52

Снимка:

кадър БНТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празникът ще започне с литургия

Президентът Румен Радев ще се включи утре в честванията на Трифон Зарезан в Сухиндол. Това потвърди Пламен Чернев, кмет на най-малката община във Великотърновска област, която е известна като българската шампания.

Празничната програма в града започна още в неделя, 10 февруари, със състезание по търкаляне на 225-литрови празни бурета. Първото място в него спечели Радослав Иванов, следван от Стефан Димитров и Стилян Дечев. Проявите продължиха в понеделник с дегустация на домашни вина и ракии, наречена “Много поколения, една традиция във всяка капка”.

Вчера във винения град гостува Иван Звездев, който измайстори различни сухиндолски кулинарни изкушения. Същия ден бе представена и книгата “Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Васил Левски” от писателя Николай Иванов. Тържествено заседание на Общинския съвет в Сухиндол по повод празника е насрочено за днес в Ритуалната зала на общинската администрация.

Програмата на празничния 14 февруари стартира в храма “Св. св. Петър и Павел”, където ще бъде отслужена празнична света литургия за благоденствието на община Сухиндол. Следва посрещане на гостите и събиране на участниците в шествието. То ще се отправи към източната част на града за зарязване на лозята в местността Димчански завой. Празникът ще завърши с хора на централния площад в града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов