На Трифон Зарезан Даниел Панов заряза ритуално лoзите в Килифарево

Мисия

14-02-2019, 13:40

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Много местни жители и гости на градчето си пожелаха годината да е здрава и успешна

Кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево, за да участва в традиционния ритуал по лозова резитба за празника Трифон Зарезан. Много местни жители и гости на градчето си пожелаха годината да е здрава и успешна, лозите да са плодородни и да дадат много грозде.

Празникът започна с шествие, провело се от централния площад „България” до Историческия музей, в чийто двор бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи.

Лозовите клонки подрязаха кметът на община Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметът на Килифарево Димитър Събев, областният управител проф. Любомира Попова общински съветници, местни жители и гости.

Даниел Панов отправи пожелание към жителите на Велико Търново, Килифарево и на цялата община да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават българските традиции и обичаи. Кметът на Килифарево Димитър Събев сподели, че лозовите масиви край градчето стават повече, а местното вино – все по-търсено.

В официалната си страница в Фейсбук Панов поздрави и археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари, както и всички, които отбелязват Деня на влюбените.

Даниел Панов гостува и в Лясковец, където също отбелязват Трифон Зарезан с общоградско тържество и ритуал.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов