Издирват неимунизираните срещу морбили деца в страната

Животът

15-02-2019, 12:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пет са случаите на заболели до момента, други 12 са били в контакт с тях

На всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Това се казва в съобщение на Министерство на здравеопазването.

В него се припомня, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Световната здравна организация определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Организацията посочва, че през 2018 г. случаите на морбили са нараснали с 30%.

Пет от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. На 14 февруари следобед РЗИ-Благоевград докладва в Министерство на здравеопазването за установени 12 контактни лица - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се очаква да бъдат готови в късния следобед днес, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили", информира на брифинг д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция "Здравен контрол" в МЗ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)