Къща в Търново, в която се е крил Левски, отваря врати за посетители в деня на обесването му

Велико Търново Лайф

16-02-2019, 14:43

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакините са подготвили богата експозиция с любопитни факти

На 18.02.2019 г., във връзка с отбелязване на 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, екипът на HiStory INN unique guest house(новооткрита къща за гости), организира ден на отворени врати и кани всички вас да ни посетите. Това, което прави къщата „HiStory Inn” уникална, е доказаната информация, че е била убежище за подслон и укриване на Васил Левски. В общо помещение на един от етажите се намира неговото скривалище, от което някога е тръгвал тунел за бягство към реката. В къщата е живял Христо Иванов-Големия (Войводата, Книговезеца) - една от ярките фигури в българската революционна дейност и най-доверения приятел на Левски. Бил е началник на Тайната полиция и народен представител в VI-то Обикновено народно събрание (1890-1893). Паметникът му се намира в непосредствена близост до къщата. 
Точният адрес е гр. Велико Търново, ул. „Ген. Гурко“ № 94 (точно под Икономически техникум и в близост до Сарафкината къща).
Домакините очакват гости на 18.02.2019 г. от 10:00 до 17:00 ч., без предварителна уговорка. Те са подготвили богата експозиция от информационни табла с интересни исторически факти и снимки. 
”Предлагаме тези посещения абсолютно безплатно и се надяваме възможно най-голям брой хора да имат възможността да видят и усетят историческия дух, с който е заредена тази уникална къща." – казват любезните домакини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов